Analiziraj kako sura Kaf razgovjetno upućuje na činjenicu da će Allah povratiti ovo isto tijelo koje je izvršavalo pokornost i(li) griješilo, pa će ga obdariti blagodatima ili kazniti, kao što ukaže blagodati i samoj duši koja je vjerovala, i kazni tačno samo dušu koja je nevjerovala, bez da će On Uzvišeni stvoriti neku drugu dušu mimo ove pa joj dati Svoje blagodati ili kazniti, kao što su rekli oni koji ne poznaju stvari Povratka onako kako su o njima obavjestili vjerovjesnici 'alejhimusselam , kada takvi ustvrdiše da će Allah stvoriti tijelo mimo ovoga tijela sa svakog aspekta, i da tom tijelu pripada uživanje i(li) kazna. Po njima duša je jedna sfera tijela, otuda će Allah stvoriti dušu mimo ove duše, te tijelo mimo ovoga tijela.

Ovakvo uvjerenje je suprotno onome oko čega su složni svi poslanici, i na što upućuju Kur'an i sunnet, te prethodne Allahove knjige. Ovo je u suštini negiranje Povratka, odnosno podudarnost sa stavom onih među poricateljima koji su ga zanegirali. Oni nisu porekli Allahovu moć da stvori druga tijela mimo ovih, da ista kazni ili podari uživanje. A kako i da poreknu kada svjedoče među ljudskom vrstom da Allah stvara nešto poslije nečega drugoga, zapravo u svako vrijeme stvara određena tijela i duše mimo tijela koja umiru i prolaze, pa kako da se čude nečemu što svojim očima svjedoče. Međutim, oni se iščuđavaju da budu povraćeni onakvi kakvi su bili nakon što ih je rastočila zemljana vlaga pa postali samo kosti i prah. Dakle, iščuđavaju se da budu oživljeni onakvi kakvi su bili radi nagrade ili kazne, pa su zbog toga rekli:

أَءِذَا مِتْنَا وَكُنَّا تُرَابًا وَعِظَٰمًا أَءِنَّا لَمَبْعُوثُونَ ١٦

16 Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni

Es-Saffat, 16

أَءِذَا مِتْنَا وَكُنَّا تُرَابًا ذَٰلِكَ رَجْعٌۢ بَعِيدٌ ٣

3 zar kad pomremo i zemlja postanemo…? Nezamisliv je to povratak!"

Qaf, 3

Kada bi nagrada ili kazna bila za neka druga tijela mimo ovih, onda to ne bi bilo oživljavanje niti povratak, naprotiv to bi bio novi početak, i ne bi bilo nekog velikog značenja Njegovim riječima:

قَدْ عَلِمْنَا مَا تَنقُصُ ٱلْأَرْضُ مِنْهُمْ وَعِندَنَا كِتَٰبٌ حَفِيظٌۢ ٤

4 Mi znamo šta će od njih zemlja oduzeti, u Nas je Knjiga u kojoj se sve čuva.

Qaf, 4

Uzvišeni je ovo postavio kao odgovor na pretpostavljeno pitanje, tj. da će on razdvojiti sve te dijelove tijela koji su se izmiješali sa Zemljom, i prešli u supstance koje se ne mogu više razlikovati. Uzvišeni je obavijestio da On zna šta je uzela Zemlja od njihovog mesa, kostiju i dlake, i da je On, onako kako zna sve te detalje i komponente tijela, kadar da ih sabere i sakupi nakon što su se raspršila, i da ih sastavi u novom stvaranju. On Uzvišeni potvrđuje Povratak spomenom savršenstva Svoga znanja, potpunosti Svoje moći, te potpunosti Svoje mudrosti.

Druženje braće muslimana >>