Šubhe/nejasnoće simpatizera Idiša/Isila

Članci u serijalu:

Šubhe/nejasnoće onih koji simpatišu državu Bagdadija (IDIŠ, ISIL)

Autor: Hamud ibn Alijj El-‘Amri

UVOD

Zahvala pripada Allahu, i neka je salavat i selam na Njegova poslanika, sve njegove ashabe, njegovu porodicu, i sve one koji ga u dobru slijede do Sudnjeg dana.

Gornji tekst o tekućem problemu muslimana danas smo odabrali zbog njegove šerijatske argumentacije, te jasnoće i preciznosti u govoru o ovoj temi. Tekst je ujedno prilagođen za razumijevanje širih muslimanskih masa, kao i manje upućenih u zbivanja na terenu. Autor ovog rada je jedan od tragaoca za znanjem, međutim dotični rad je prihvaćen i pohvaljen od priznate uleme kao šerijatski stručan u ovoj temi. 1

Kao takav, rad veoma decidno sadrži sve bitnije šubhe/nejasnoće koje simpatizeri Idiša/Isila vide upravo kao argumente u svom djelovanju i lojalnosti

Iz istog razloga (šerijatske stručnosti) smo već prije objavili rad jednog alima po pitanju Idišovog proglašenja hilafeta: http://istina.ba/konacan-govor-u-raspravi-o-proglasenju-hilafeta/

S obzirom da je stvar Idiša/Isila odavno postala predmet međumuslimanskih razilaženja i smutnji svugdje u svijetu, a naročito zbog optužbi njihovih simpatizera za pronevjeru emaneta ove vjere od strane svakoga ko ih ne podrži, objavljivaćemo inšaAllah ovaj rad u serijalu. Radi njegove obimnosti biće podijeljen po redoslijedu iznešenih šubhi/nejasnoća.

Poseban motiv i razlog jeste činjenica da Idiš/Isil sve više služi kao izgovor raznim vojnim koalicijama za intervenciju na Siriju, dok se istovremeno bombardovanja vrše uglavnom na pozicije drugih džihadsko-oslobodilačkih grupa. S druge strane, na kopnu Idiš/Isil neprestano napreduje prema naseljima muslimana gdje vrši razne zločine nad onima koji ih nisu priznali kao hilafet. Mediji, s izuzetkom rijetkih, sve to prikazuju onako kako je njima naređeno od svjetskih elitnih lobija.

Slično se dešava i van bojnog polja po bijelom svijetu. Vrše se ezijećena brojnih muslimana s optužbom  odanosti Idišu/Isilu iako se isti odriču te organizacije. Naravno, mediji to opet pokazuju kao borbu civilizacije protiv Idišovog barbarstva.

Pročitajte:  Propis vlaženja prstiju pljuvačkom pri listanju mushafa

Krajnji cilj rada jeste da se iskreni među muslimanima odvrate od  ove stranputice, – jer koliko god se nekome stvar Idišovog hilafeta činila islamskom, ipak je ona daleko od upute Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem  i životnih primjera selefa.

Napomena:

Rad je usmjeren na spomenutu organizaciju općenito, i kao takav ne daje sud nikome pojedinačno!

Navigacija serijalomPrva šubha: Hrabrost i napredovanje ukazuju na iman i ubjeđenje? >>

  1. op.prev. Ispravno je što trenutno stoji u tekstu. Prethodni navod je greška prevodioca, a glasio je:Autor ovog rada je jedan od eminentnih šejhova današnjice, aktivan na polju da've i publikacije, a pitanje o kojem je pisao je upravo ono gdje samo ulema ima pravo da govori.