AkidaAktuelno

Šesta osobina haridžija:Ajete o nevjernicima primjenjuju na vjernike

Ovo je . dio od 25 u serijalu Šubhe simpatizera IDIŠ-a (ISIL-a)

Autor: Hamud ibn Alijj El-‘Amri

Iz prethodne dvije osobine proizilazi i šesta osobina haridžija, a to je ono što prenosi imam Buharija od ibn Omera radijellahu 'anhuma koji kaže: „Pribjegli su ajetima koji su objavljeni u vezi nevjernika i primjenili ih na vjernike.“

Čuješ njihov govor, dokazivanje i navođenje tekstova (Kur'ana i sunneta),- kad ono od govora najboljeg stvorenja (tj. poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem ), ali kad analiziraš detaljnije na šta ciljaju vidjećeš da je to istjerivanje muslimana u skupinama iz Allahove subhanehu we te'ala vjere! Kod njih je ovaj otpadnik, onaj nevjernik, ovaj licemjer, onaj špijun, ovaj sahavat, i svima njima je ohalaljena krv, imetak i čast! A raspravljaju se s tobom dokazima koji su objavljeni povodom nevjernika i licemjera!!
Zato, nakon svega, nemamo potrebe da se raspravljamo oko filozofskog pitanja: Da li oni smatraju nevjernikom počinitelja velikog grijeha ili ne. Naprotiv, obaveza je gledati u njihovu primjenu toga, a ne teoretisanje. Upravo je u vezi s time došao (šerijatski) tekst (tj.gornja predaja).

Stoga, nemoj da te obmani, – moj brate, – njihovo dokazivanje (Kur'anom i sunnetom) sve dok ne čuješ govor učenjaka o tome na šta ukazuju ti dokazi, kako te ne bi prevarili sa spominjanjem dokaza i gomilanjem istih o pitanjima na koja ne ukazuju, jer samo je znanje kod učenjaka znanje.
Ovo je ono što se tiče pritvrđene šeste osobine po pitanju prvih haridžija, a ista je prisutna kod Idiša kao sunce u pola dana. Onaj ko ih je upoznao i s njima se miješao – takvome nisu skrivene njihove stvari.