AkidaAktuelno

Sedma osobina haridžija: Ibadet utemeljen na neznanju

Ovo je . dio od 25 u serijalu Šubhe simpatizera IDIŠ-a (ISIL-a)

Autor: Hamud ibn Alijj El-‘Amri

Sedma osobina je prenešena u vjerodostojnom hadisu: „ Potcjenjivati ćete svoj namaz spram njihovog namaza, i svoj post spram njihovog posta“, ali rezultat je da oni „izlaze iz vjere kao što strijela izlazi iz lovine“.

Ova osobina je ibadet (izgrađen) na neznanju, tako da (osoba) bude obmanuta svojim ibadetom i sama sebe obmane, te potcjenjuje ljude, a zatim ih proglašava griješnicima, a zatim nevjernicima, a zatim ohalali njihovo ubijanje, – kad ono: On je istaknuti haridžija !
I ovo je, –tako mi Allaha-, ono što sam vidio kod nekih od njih, pa on se danas prihvati vjere, sutra je uči, a prekosutra je šejh, i zadubi se u ibadet što obmane one koji su oko njega.

Ibadet neznalice (džahila) je neizlječiva bolest.Subhanallah!!! Kako je došlo (u hadisima) upozorenje na njih! Koliko god se nama pokazivalo (izvrsnim) njihovo stanje u ibadetima, i lijepom govoru, i hrabrosti i napredovanju, – ipak ne bi trebali biti obmanuti ni oni s malo znanja i spoznaje.
I pored toga naša omladina ne prestaje biti zavaravana njihovim stanjem, i obmanuta njihovim govorima, kao da nisu čuli ove tekstove (hadise) koji su došli povodom njih. I njihovi prethodnici su više ibadetili, i pored toga prve (ispravne) generacije muslimana nisu bile njima obmanute.

Diskutovao je sa mnom, – tako mi Allaha-, jedan koji je obmanut s njihovim ibadetom, pa kaže: Kako ćeš ih smatrati novotarima? Sjedio sam s njima, oni su privrženi ibadetu, Kur'anu i zikru!
Rekao sam mu: Nisi mi povećao ništa osim besiret (vid,oštroumnost), – pa zar ne vidiš njihove postupke?!
I ko bolje razmisli o njihovom stanju i osobinama koje su došle na jeziku iskrenog, onog kojem se vjeruje (.tj. Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem ), naći će da su te osobine obavezujuće slične.
Naime, ako osoba mladih godina bude sama vodila stvar, i budu obmanuti oni koji su oko njega sa njegovim govorom i ibadetom, kao rezultat toga će biti lude (glupe) zamisli/snovi, kao optuživanje za zločine svakog onog ko se sa njima razilazi, te oskrvnjavanje njihove časti i ignoriranje njihovih prava, pa čak i prolijevnje krvi , – pa zar ima veća glupost od ove gluposti?!
Pa da li će nakon ovoga osporavati oponent njihov opis da su haridžije!

I vidio sam – moj brate- kako njima odgovaraju ovi opisi koji su došli u tekstovima (hadisima), i nismo rekli o njima ono što nije pritvđeno.

Neki od njih osporavaju ovo govorom: Zar nisu ashabi Muhammeda sallallahu 'alejhi ve sellem bili mladih godina, pa je to bio razlog njihovog ismijavanja od strane nevjernika?!

Kažem na to:
Prvo: Nije postojanje osoba mladih godina u redovima mudžahida, da'ija i studenata taj opis koji je želio Poslanik, nego je cilj (poenta) ovo: Njihovo osamostaljivanje u vođenju stvari, kao što ćeš naći kod haridžija i prije i danas.
Ono što je pokuđeno jeste osamostaljivanje mladića i njihovo smatranje učenjaka i ljudi od mišljenja i iskustva glupim (nerazumnim), te njihova ubjeđenost u to da su oni potpuni, kao što vidimo kod njih jasno.
Zaista mladost, ako bude u mnoštvu ummeta i pod vođstvom učenjaka, mislilaca i razboritih, biće gorivo za ponos i dobro ummeta, a ako se osamostali (mladost) pokvariti će se. Ovo je što se tiče navedene osobine.