AktuelnoRazno

Povodom sastanka o ukidanju tzv.paradžemata u Gračanici

Nezavisni džemat Gračanica kod Živinica

Saopćenje za javnost u povodu sastanka o ukidanju tzv. paradžemata u Medžlisu Islamske zajednice Živinice

Ne radi se o dogovoru i jedinstvu, već o ultimatumu

Obavještavamo javnost da smo se kao nezavisni džemat odazvali pozivu glavnog imama iz Živinica da razgovaramo o naredbi Islamske zajednice o ukidanju tzv. paradžemata, čime smo pokazali dobru volju i želju da se upoznamo sa razlozima i posljedicama ove čudnovate i ishitrene naredbe.

Glavni imam nas je korektno obavijestio da se naš džemat praktično mora ukinuti, jer u buduće ne smije biti ezana, namaza, džume, hudbe, zapravo, ničega od uobičajenih vjerskih aktivnosti. Obaviješteni smo da se ove mjere poduzimaju u interesu bošnjačkog jedinstva, mada je po medijskoj euforiji očito da se zatvaranju tzv. paradžemata raduju neprijatelji Bosne i Bošnjaka, a da rijetko koji Bošnjak može razumjeti zašto se to čini, baš sad i baš na ovakav način.

Smatramo da se bošnjačko jedinstvo ne može ostvarivati prisilom i ucjenom, već da ono mora biti građeno na dobrovoljnoj osnovi, uz uvažavanje svačijeg prava da bude član Islamske zajednice. Na žalost, mi nismo osjetili spremnost u Islamskoj zajednici da se suoči sa svojom odgovornošću za nastajanje nezavisnih džemata, koji se pogrdno nazivaju tzv. paradžematima. Niko nije iz svoje džamije i svog džemata otišao što mu je drago, već je to najčešće rezultat bahatog odnosa mjesnih imama koji su mnoge od nas bukvalno istjerali iz naših džamija, pa smo bili primorani osnovati nezavisni džemat kako bi mogli kvalitetno obavljati svoje vjerske dužnosti. Islamska zajednica sada hoće da nam oduzme prostore koji su naše vlasništvo, da nam oduzme slobodu vjeroispovijesti koja nam pripada po svim svjetskim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima, a ništa ne čini da unutar sebe promijeni neprijateljski ambijent prema nama kojima je islam život, a ne biznis.

Mi kao nezavisni džemat nemamo ništa protiv da se povinujemo ovoj naredbi Islamske zajednice, da zatvorimo prelijepi džematski prostor koji smo sa mnogo odricanja i ljubavi gradili, da sve što možemo učinimo u interesu bošnjačkog jedinstva i jedinstva ummeta, ali tražimo da nam se objasne moralna i pravna uporišta za naredbu Islamske zajednice da se zatvaraju prostori koji nisu vlasništvo Islamske zajednice i da se sprječava sloboda vjeroispovijesti.

Spremni smo momentalno ispuniti naredbu Islamske zajednice, ali da se i nama i cjelokupnoj javnosti predoči pravno uporište i moralni razlog za zabranu prava na okupljanje i prava na slobodu vjeroispovijesti. Na sastanku za glavnim imamom u Živinicama nama nisu ponuđeni nikakvi pravni argumenti, već nam je samo ultimativno rečeno da moramo ukinuti svoj nezavisni džemat, i da tu naredbu moramo izvršiti u ime bošnjačkog jedinstva.

Iz dosadašnjeg razvoja događaja mi smo razumjeli da za nas nema mjesta u tom samozvanom bošnjačkom jedinstvu, jer u džematima iz kojih smo istjerani i dalje postoji neprijateljski odnos prema nama, tako da se pojam „bošnjačkog jedinstva“ zloupotrebljava kao opravdanje za ono što je krajnji cilj ove operacije – da se ukinu nezavisni džemati u kojima je islam vjera, a ne biznis.

Na kraju, obavještavamo javnost da naša prava garantuje Ustav Bosne i Hercegovine, Povelja i Konvencija o ljudskim pravima, kojima je osigurana sloboda okupljanja i sloboda vjeroispovijesti, ali i da ćemo uvijek biti spremni biti dio jedinstva Islamske zajednice, ukoliko u tom jedinstvu bude bratske i prijateljske atmosfere za nas koji smo iz te Islamske zajednice otjerani.

Fikret ef. Durić
Imam nezavisnog džemata Gračanica kod Živinica

2.februar 2016.