Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je indirektne prijetnje uništenjem Istočne Gute (nadomak Damaska) i predajom iste sirijskom režimu, kao što je to učinjeno u gradu Halepu.

Podržan Rusijom sirijski režim je sproveo taktiku totalnog uništenja u provinciji Istočni Halep s kraja 2016. godine, kada je opkolio istu i zatvorio sve njezine prilaze upotrijebivši svo moguće teško naoružanje i termobaričke1 bombe 2, a što je navelo Tursku da interveniše i stupi u kontakt sa Rusijom, te da se postigne dogovor po kojem je omogućen izlaz pobunjeničkim borcima i njihovim porodicama iz opkoljenih naselja unutar Halepa, i da se upute ka provinciji Idlib, a nakon što je ubijeno na hiljade civila.

Ranjeni iz Istočne Gute

Ranjeni iz Istočne Gute

Lavrov je iznio u svom govoru – kako to prenosi agencija Interfax – da model iz grada Halepa u kojem se sprovelo iseljavanje te regije pod kontrolom pobunjeničkih oružanih snaga u korist sirijskog režima, je moguće da se upotrijebi u Istočnoj Guti, shodno njegovim riječima.

Istočna Guta preživljava teške dane pod ofanzivom granatiranja i bombardovanja koju sprovodi režim bez prestanka već nekoliko mjeseci, a što je dovelo do ubistva i ranjavanja na hiljade civila.

Režim je skoro doveo vojno pojačanje u regiju ‘Dumajr’ za pripremu i slanje na Istočnu Gutu s ciljem prodora u nju.

Lavrov optužuje vojnu formaciju ‘Front podrške’ (Džebhetun-Nusra) da upravlja Istočnom Gutom i Idlibom, i da su stoga jedino Ruska avijacija i sirijska režimska vojska sposobni da dokrajče terorističke organizacije.

Navodi se da je broj stradalih u Istočnoj Guti (19.2.’18) dostigao do 36 osoba za manje od 7 sati, većina njih su stanovnici naselja Hamurija, Utaja i Sakba .