Aktuelno

Saudijsko proljeće, napokon?

Ovo je . dio od 4 u serijalu Saudijsko proljeće?

Rijad, Saudijska Arabija.

Nisam nikada mislio da ću živjeti dovoljno dugo da napišem ovu rečenicu: Najbitnija reforma koja se trenutno odvija na Srednjem istoku je u Saudijskoj Arabiji. Da, dobro ste pročitali. Iako sam došao u ovdje početkom Saudijske zime zatekao sam zemlju koja prolazi kroz lično Arapsko proljeće, u saudijskom stilu.

Za razliku od ostalih ”Arapskih proljeća” koja su otpočela sa dna (od običnih stanovnika) prema gore i koja su totalno propala, sem Tunisa, ovo saudijsko se dešava od vrha (vlasti) prema dole predvođeno 32-godišnjim prestolonasljednikom Muhamedom ibn Selmanom. Ukoliko uspije, ne samo da će promijeniti karakter Saudjske Arabije nego i ton i tenor islama širom planete. Samo bi budala pretpostavila uspjeh ovoga, ali samo budala ne bi ni navijao za uspjeh.

Kako bih bolje razumio o čemu se radi odletio sam u Rijad da intervjuišem krunisanog princa poznatog kao M.B.S., koji još nije pričao o vanrednim događajima koji su se odvili u Saudiji početkom novembra kada je njegova vlada uhapsila desetine saudijskih prinčeva i biznismena i smjestila ih u improvizovani zatvor unutar hotela ”the Riyad Ritz-Carlton” sve dok nisu pristali da se odreknu svoje ilegalno stečene imovine. Ovo se ne viđa svaki dan.

Ritz-Carlton hotel u Rijadu

Susreli smo se u veoma ukrašenoj porodičnoj palati u Ouji, sjeverno od Rijada.
M.B.S. je pričao na engleskom jeziku dok je njegov brat princ Halid, novi Ambasador Saudije za Ameriku i nekoliko starijih ministara razdjeljivalo različita jela od janjetine i ”začinjavali” razgovor. Nakon više od četiri sata zajedno, predao sam se u 1:15 poslije ponoći njegovoj mladosti, napominjući ga da sam duplo stariji od njega, i da je prošlo veoma puno vremena jer me zasipao kao iz vatrogasnog kabla idejama o promjeni njegove zemlje.

Započeli smo jednostavnim pitanjem: ”Šta se dešava u hotelu Ritz? Da li je to igra moći kako bi se uklonila konkurencija iz porodice i privatnog sektora prije nego njegov već ostarjeli otac preda ključeve države njemu?”

”To je ludost” – rekao je princ – ludost je pomisliti da je ova akcija antikorupcije ustvari preuzimanje moći. Ukazao je na činjenicu da su mnogi ugledni članovi grupe koja je u Ritzu već javno iskazali vjernost njemu i reformama koje sprovodi i da je ”većina kraljevske porodice” uz njega. ”Naša zemlja je pretrpjela mnogo korupcije od 1980. do danas. Naši stručnjaci su izračunali da je oko 10 % sve državne potrošnje progutano korupcijom svake godine, od visokih pozicija do niskih. Tokom godina država je mnogo puta pokušala spriječiti korupciju ali svi pokušaji su propali. Zbog čega? Zato jer su počinjali od dna ka vrhu.”
Tako da kada je njegov otac, koji nikada nije bio uprljan optužbama za korupciju tokom svoga mandata od 5 godina u Rijadu, preuzeo prijestolje 2015. (u vremenu opadajućih cijena goriva) zakleo se da će tome stati u kraj, rekao je M.B.S.

Moj otac je primjetio da nema šanse da ćemo ostati u G-20 i rasti ako nastavimo sa ovakvim nivoom korupcije. 2015. jedno od njegovih prvih naređenja svome timu je bilo da prikupe sve informacije o korupciji na vrhu vlasti. Njegov tim je radio dvije godine dok nisu prikupili precizne informacije i došli su sa listom od 200 imena.

”Kada su svi podaci bili spremni, javni tužitelj Saud El-Mudžib je preuzeo akciju.” M.B.S. je rekao objašnjavajući da je svaki osumljičeni milijarder ili princ uhapšen i ponuđen sa dvije opcije. ”Pokazali bi im papire koje smo sakupili o njima odmah nakon što bi to vidjeli 95% njih bi pristalo na nagodbu.” To bi značilo da prepišu novac ili dionice svojih firmi državnoj blagajnoj Saudijske Arabije.
”Oko 1 % njih uspije dokazati da su čisti i nakon toga njihov slučaj se raspušta dok 4 % tvrde da nisu krivi i žele da svoj slučaj predaju advokatima na sudu.” U zakonu Saudijske Arabije državni tužilac je neovisan i mi se ne možemo miješati u njegov posao. Kralj ga može otpustiti, ali tužilac predvodi proces. A imamo eksperte koji su zaduženi da paze da se u procesu ne desi nikakva korupcija.”

”Koliko će se novca povratiti”’ Upitao sam ga.
”Javni tužilac je rekao da će cifra doseći oko 100 milijardi dolara u nagodbama.” rekao je M.B.S.

“Ne postoji način da se iskorjeni sva korupcija sa vrha do dna. Moram poslati poruku, a poruka je ‘Nećete pobjeći.’ I već vidimo njezine plodove. Poput poruka na internetu: ‘Zvao sam svog veznog čovjeka, međutim ne odgovara više.’ Saudijske biznismene koji su plaćali mito da bi im se izvršile neke usluge ne planiramo tužiti,” rekao je M.B.S., ”nego one koji su uzimali pare iz državne kase pomoću precjenjivanja i uzimanja profita.”

Rizik je veliki za M.B.S. i njegovu borbu protiv korupcije. Ako javnost osjeti da je čišćenje korupcije dovoljno transparentno za sve i da će saudijska vlast prevladati, to će povećati povjerenje budućih saudijskih i stranih investitora, međutim ako se ova borba pokaže borbom za moć i jednostranom i bez zakonskog šablona to će ubaciti stran i nesigurnost budućim investitorima što njegova zemlja ne može priuštiti.

Ali jedna stvar je sigurna, niti jedan Saudijac kojeg sam upitao proteklih dana se ne žali na ovu borbu protiv korupcije. Saudjska tiha većina je očito zasićena nepravdom prinčeva i milijardera koji kidaju državu kako god mogu. Kada sam upitao obične ljude o načinu povratka tog novca rekli su mi: ”Okrenite ih naopako i tresite dok im ne poispadaju svi novci iz džepova, sve dok ni jedan novčić ne ostane.”

Ali pogodite šta? Borba protiv korupcije je tek druga po redu neobična i bitna reforma koju je pokrenuo M.B.S. ”Prva stvar je da vratimo Saudiju nazad u više otvoren i moderan islam nasuprot ovog koji je prisutan od 1979.” Tj. nazad na ono što je M.B.S. opisao na skorašnjem svjetskom okupljanju investitora kao islam koji je ”umjeren, izbalansiran, islam koji je otvoren cijelom svijetu, svim religijama i tradicijama svih ljudi.”

Ta godina mi je dobro poznata. Počeo sam karijeru kao reporter na Bliskom Istoku 1979. godine u Bejrutu, tako da je taj region itekako oblikovan sa tri velika događaja iz te godine. Preuzimanje velike džamije u Mekki (Harem Kabe) od strane Saudijskih puritanaca i ekstremista koji su proglasili saudijsku vladajuću porodicu kao korumpiranu, nebogobojaznu i prodanu zapadnim vrijednostima zatim, dešavanje Iranske revolucije i sovjetsku invaziju na Afganistan.

Ova tri događaja su prestrašila saudijsku vladajuću porodicu u tom vremenu, i navela ih da pokušaju učvrstiti svoju legitimnost dozvoljavajući vehabijskim propovjednicima da nametnu strožiji islam na njihovo društvo, i da otpočnu takmičenje sa iranskim ajetolahom ko će izvesti bolju verziju fundamentalnog islama. Nije pomoglo ni to što je SAD dala podršku ovom trendu pomažući islamske borce protiv Rusa u Afganistanu, što je dovelo da se islam promoviše i na zapadu, i na kraju dovelo i do 11. septembra.

Advokat po struci, koji je odrastao u fondacijama koji su pod okriljem njegove porodice, M.B.S. je na misiji da vrati saudijski islam nazad u centar. Ne samo da je ograničio nekada strahopoštovanu policiju da ne mogu kažnjavati žene jer nisu pokrile cjelokupno tijelo nego je također dozvolio ženama i da voze. I kao nijedan vođa države do sada uzeo je čvrst stav protiv ideologije. Jedna od žena koja se školovala u SAD-u mi je rekla: ”M.B.S. koristi drugačiji jezik. On kaže: ‘Uništit ćemo ekstremizam. Ne dodaje šećera. Ovo mi ulijeva nadu da je promjena stvarna.'”

Zaista, M.B.S. mi je dao instrukcije: ” Ne piši da ćemo pretumačiti islam nego napiši da vraćamo islam na njegove izvore. Naš najveći alat je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem i njegovo ponašanje u Saudijskoj Arabiji prije 1979.”
”U vremenu Poslanika, argumentovao je, bili su muzički teatri, bilo je miješanja između muškaraca i žena, bilo je poštovanja prema jevrejima i kršćanima širom Arabije.”
”Prvi trgovinski sudija u Medini je bila žena. Pa ako je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem prihvatio sve ovo, zar kažete da Poslanik nije bio musliman?” Rekao je M.B.S.

Zatim je jedan od njegovih ministara izvadio svoj mobitel i počeo mi pokazivati slike i videa Saudije iz 1950> žene sa otkrivenim glavama, kratkim suknjama koje hodaju zajedno sa muškarcima na ulici, a također i po koncertima i kinima. Još uvijek je bilo skromnosti i tradicije, ali nije bilo mjesto gdje je zabava zabranjena, što se dogodilo poslije 1979.

Ako bi se ovaj virus antipluralističnog, misoginističkog islama koji je izašao iz Saudijske Arabije 1979. godine mogao preokrenuti iz Saudijske Arabije to bi pokrenulo umjerenost širom muslimanskog svijeta, i to bi bilo dobrodošlo ovdje, gdje je preko 65 % populacije ispod 30 godina.

Jedan saudijski bankar mi je rekao: ”Moja generacija je postala talac 1979. godine. Znam da moja djeca neće biti taoci.” Dok je jedna dvadesetosmogodišnja žena dodala: ”Prije deset godina kada bi pričali o muzici u Rijadu to bi značio da pričamo o kupovini cd-a a danas se priča o koncertu u sljedećem mjesecu, o karti kakvu želiš kupiti i o prijateljima s kojima želiš da ideš.”

Saudijska Arabija ima dug put dok dođe do približnih zapadnih standarda po pitanju slobode govora i ženskih prava. Ali za nekoga ko ovdje dolazi već 30 godina prosto me zapanjilo kada čujete o klasičnim zapadnjačkim koncertima koji se sada dešavaju u Rijadu. Toby Keith je već držao koncert u septembru zajedno sa saudijskim pjevačem, a Hiba Tevaji će biti među prvim pjevačicama 6. decembra koje će pjevati na koncertu samo za žene. Također je obznanjeno da je ženama sada dozvoljeno i da idu na stadione i da posjećuju utakmice. Što su i saudijski vjerski propovjednici potpuno prihvatili.

Saudijski ministar obrazovanja je također uveo veliki broj obrazovnih reformi. Ponovo se prave i digitalizuju svi udžbenici i 1700 učitelja iz Saudije svake godine idu na usavršavanje u škole na svjetskom nivou u zemlje poput Finske gdje će unaprijediti svoje vještine. Također po prvi put saudijske djevoke će imati i tjelesnu nastavu u javnim školama i od ove godine se dodaje još jedan dodatni čas gdje će saudijska djeca istraživati svoje strasti na polju nauke i drugih socijalnih pitanja koristeći svoje vlastite projekte.

Toliko mnogo reformi u tako malo vremena što je nevjerovatno ali opet bolje ikad nego nikad.

Što se tiče vanjske politike M.B.S nije htio da komentariše čudne postupke libanonskog premijera Saada Haririja koji je nakon povratka iz Saudije podnio ostavku izgledajući kao da je pod saudijskim pritiskom, zatim njegovim povratkom u Bejrut gdje poništava svoju ostavku. M.B.S. je insistirao da je krajnja stvar cijele afere da Hariri, sunijski musliman, neće nastaviti politički sakrivati libansku vladu koja je u osnovi pod kontrolom libanskog oružanog pokreta Hezbollah, koji je u osnovi kontrolisan izTeherana.

Insistirao je da rat u Jemenu kojeg vodi Saudija, koji je takođe i humanitarna noćna mora, naginje u prednost pro-saudijskoj vlasti i da trenutno drže oko 85 % zemlje. Međutim činjenica da su ši'tski Huti uspjeli poslati projektil na aerodrom u Rijadu daje naznake da je sve ispod 100% prevlasti još uvjek problematično.

Njegovi generalni pogledi na sve su izgledali kao podrška Trumpovoj administraciji i pohvalio je predsjednika Trumpa kazavši da je ”pravi čovjek u pravo vrijeme.” Saudijci i njihovi arapski saveznici polahko grade koaliciju koja će se suprostaviti Iranu, iako sam skeptičan jer nesuradnja i rivalstvo između sunijskog djela Arabije su sprečavali ujedinjenje sve do sad, što je razlog zbog kojeg Iran trenutno indirektno upravlja sa četri arapske prijestolnice: Damaskom, Sanom, Bagdadom i Bejrutom. Taj daleki doseg Irana je jedan od razloga zbog kojeg M.B.S. ima oštar stav prema iranskom vrhovnom vladaru Ajetolahu Ali Khamneiju.

”Iranski vrhovni vođa je novi Hitler Srednjeg Istoka” Rekao je M.B.S. ”Međutim naučili smo iz primjera Europe da pomirenje nema efekta. Ne želimo da novi iranski Hitler ponovi ono što se desilo Europi u Srednjem istoku,” dodao je. Ono što je najbitnije je da Saudija izgradi svoju snagu i ekonomiju.”

Ali da li M.B.S. može završiti ono što je otpočeo? Ponovo, ne pravim nikakve pretpostavke. Ima svoje mahane koje će morati naučiti da kontroliše, rekli su mi insajderi. Neki od nedostataka se baziraju na tome da se svi pouzdaju u uski zatvoreni krug ljudi koji ga savjetuju ali ga previše ne zapitkuju, i njegova navika je da započne prevelik broj stvari koje se uglavnom ne završe. Postoji ogromna lista ali pogodite šta, savršenstvo nije na meniju. Neko je morao da ovo uradi, da vrati Saudiju u 21. stoljeće, a M.B.S. je stao na podij, ja, ako niko drugi, ga podržavam i nadam se da će uspjeti u svojoj reformi.

A takođe tu je mnoštvo mlađih saudijaca. Jedna tridesetogodišnja socijalna radnica mi je kazala nešto što će mi ostati u sjećanju: ”Mi smo generacija koja je privilegovana da vidi kako je bilo prije i kasnije. Prijašnja generacija žena nije mogla ni da zamisli dan kada će ženama biti dozvoljeno da voze, dok će budućim generacijama biti nezamislivo da je ženama bilo zabranjeno da voze. A ja ću se uvijek sjećati kako je bilo kada nam nije bilo dozvoljeno da vozimo. Sama činjenica da se to od juna više nikada neće ponoviti mi daje mnogo nade i dokazuje mi da je sve moguće. Ovo je vrijeme prilika. Svjedočimo ovoj promjeni i dovoljno smo mladi da uspijemo da podnesemo ovu promjenu.”

Ova reforma uliva novi ponos omladini prema njihovoj državi gotovo novi identitet koji mnogi od njih traže. Mladi Saudijci tvrde da je veoma teško studirati u Americi nakon 11. septembra. Svako te gleda kao potencijalnog teroristu ili kao nekog iz države koja je zaključana u kamenom dobu.

Sada kada imaju vođu koji vodi vjerske i ekonomske reforme, koji govori jezikom visoke tehnologije i čiji je možda najveći grijeh to što želi previše brzo da sve promijeni. Većina ministara je sada u svojim četrdesetim a ne sedamdesetim godinama. I sa gušenjem puritanskog islama koji sada prestaje ovo im daje novu priliku da svježije razmišljaju o svojoj državi i identitetu njih kao Saudijaca.

”Trebamo da vratimo svoju kulturu na ono što je bila prije radikalnog islama” rekla mi je jedna saudijska prijateljica. ”Imamo 13 regija u Saudiji i svaka od njih ima drugačiju kuhinju. Ali to niko ne zna. Nisam nikada vidjela da je neko saudijsko jelo svjetski poznato. Vrijeme je da prihvatimo sebe i ono što smo bili,” dodala je.

Na kraju, Saudijska Arabija takođe ima i veliki dio starijeg, ruralnog, tradicionalnog stanovništva. Uvođenje ovakvih u 21. stoljeće će biti krupan zadatak. Ali to je upravo razlog zbog kojeg svaki viši član birokratije trenutno radi kao lud jer znaju da ih M.B.S. može nazvati u svakom trenutku i upitati da li su uradili nešto što je od njih tražio. Rekao sam mu da me njegove radne navike podsjećaju na scenu iz drame ”Hamilton” kada hor upita: ”Zašto radi kao da mu ponestaje vremena?”

”To je zbog toga što se bojim da ću umrijeti prije nego završim ono što sam zamislio u svojoj glavi. Život je prekratak i mnogo stvari se može desiti zbog toga želim da to vidim svojim očima i to je razlog zbog čega sam u žurbi.”

Izvor: https://mobile.nytimes.com/2017/11/23/opinion/saudi-prince-mbs-arab-spring.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fopinion&action=click&contentCollection=opinion&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=1&pgtype=sectionfront&referer=https%3A%2F%2Ft.co%2F6pi5NKI1Vl