Aktuelno

Dopis Rijasetu IZ od Koordinacije nezavisnih džemata

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

KOORDINACIJA NEZAVISNIH DŽEMATA

Es-Selamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Poštovani,

Obraćamo vam se povodom vašeg dopisa upućenog Fatmiru Alispahiću u vezi naše inicijative za dijalog. Obavješteni smo da ste, nakon prvobitnog pristanka, odbili da nas primite uz izgovor da nije upućen zvanični dopis sa naše adrese, a što sada, u ovom dopisu, činimo.

Ovom prilikom ponovo potvrđujemo naš dolazak u Sarajevo u 11 sati, i zahtijevamo da nam vi odredite prostor, a predlažemo Gazi Husrev-begovu biblioteku, i ponovo ističemo da naš nailazak na zatvorena vrata neće biti naša sramota.

Smatramo nedopustivim vaš izgovor za odbijanje dijaloga sa nama zbog istupa izvjesnog Amira Selimovića, od čije se izjave mi u potpunosti ograđujemo, te ne vidimo postojanje ikakve veze, ni ideološke ni organizacione između dotičnog i nas.

Ovom prilikom upoznajemo i vas i javnost da smo mi mnogo ranije primali slične, ili gore, prijetnje od strane sličnih njemu. Mi smo kao džemati bili prvi u BiH koji su ukazivali na pogrešno razumijevanje vjere od strane takvih.

Otuda nema šerijatsko-pravnog, niti moralnog, osnova da nam se pripisuju odlasci pojedinaca na strana ratišta. Mi nećemo biti nepravedni da vas optužimo za odlazak velikog broja omladine iz Velike Kladuše, gdje ne postoji nikakav tzv. paradžemat, na sirijsko ratište. Nećemo također biti nepravedni da pripišemo Amira Selimovića vama, jer ste uzeli njegovu izjavu razlogom da odbijete dijalog sa nama.

Navela nas je da se obratimo direktno Rijasetu činjenica da u razgovorima sa glavnim imamima koje smo obavili nismo dobili nikakvo pojašnjenje našeg “štetnog djelovanja”, te da su nas oni oni uputili na vašu adresu da potražimo detaljnije informacije po ovom pitanju. Čak su naglasili da su vrata Reisovog ureda otvorena.

Obzirom da nismo naišli na vašu spremnost za dijalog, odlučili smo da vama, kao i javnosti, ovim putem prezentujemo naš prijedlog mogućeg rješenja aktuelnog problema. Ovim prijedlogom želimo istaknuti našu spremnost na dijalog i želju da ovo bude početna tačka u konstruktivnom iznalaženju rješenja.

Mi, predstavnici neovisnih džemata dostavićemo na razmatranje čelništvu IZ naše prijedloge u nadi da će naići na spremnost da iste prihvate i sprovedu u plan i program rada IZ, kojoj svi mi pripadamo.

Duboko se nadamo da su odgovorni u ovoj instituciji svjesni i težine izazova ovog problema u koji smo uvučeni, ne našom krivicom, a što nam ne daje za pravo da ne sudjelujemo u dijalogu i dogovorima za koje doista želimo da budu samo hairli i korisni za sve nas muslimane.

Nećemo više dozvoliti da budemo topovsko meso raznih službi i političkih elita koje su odavno ogrezle u grijeh pljačke i korupcije, te koriste svjetsku hajku protiv muslimana da skrenu pažnju sa svog kriminala i da istovremeno ubace tešku smutnju u međusobne odnose Bošnjaka.

Nemoguće je razumijeti poruku jedinstva muslimana ako ne postoji ispravna interpretacija sunneta Poslanika a.s.v.s.

Svjesni smo da je mnogo onih koji siju razdor i neslogu u redovima muslimana, ne znajući da je jedinstvo muslimana u ovom vremenu prioritet svih nas zajedno. Nećemo dozvoliti da unesemo razdor u redove Allahovih robova, nego ćemo nastojati da u suradnji i kroz dijalog sa našom braćom dođemo do rješenja svih problema.

U subotu ćemo, inšaAllah, prezentirati vama i javnosti naše prijedloge za rješavanje ovog problema.

Molimo Uzvišenog Allaha da sve nas uputi onome čime je On zadovoljan i da nam podari razboritost u našim postupcima.

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svijetova!

 

U ime Koordinacije nezavisnih džemata:

  1. Izet Hadžić             2505967122639
  2. Emir Čajić               3003977180007
  3. Bajro Kaljiković      2909972112513
  4. Mirza Arapčić         1909983180002