Ovo je 6. dio od 11 u serijalu Odgovori na šubhe (nejasnoće) suvremenika
Uzroci  jačanja  imana

Četiri su uzroka jačanja imana:

 1. Spoznaja Allaha Uzvišenog kroz Njegova imena i svojstva. Kad god se kod čovjeka poveća spoznaja Allaha, Njegovih imena i osobina, poveća se i čovjekov iman – vjerovanje.
 2. Promatranje i razmišljanje o Allahovim kosmičkim i šerijatskim dokazima, kao što kaže Uzvišeni:

  قُلِ ٱنظُرُوا۟ مَاذَا فِى ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضِ وَمَا تُغْنِى ٱلْءَايَٰتُ وَٱلنُّذُرُ عَن قَوْمٍ لَّا يُؤْمِنُونَ ١٠١

  101 Reci: "Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!" – A ni od kakve koristi neće biti dokazi i opomene narodu koji neće da vjeruje.

  Junus, 101

  أَفَلَا يَنظُرُونَ إِلَى ٱلْإِبِلِ كَيْفَ خُلِقَتْ ١٧ وَإِلَى ٱلسَّمَآءِ كَيْفَ رُفِعَتْ ١٨ وَإِلَى ٱلْجِبَالِ كَيْفَ نُصِبَتْ ١٩ وَإِلَى ٱلْأَرْضِ كَيْفَ سُطِحَتْ ٢٠

  17 Pa zašto oni ne pogledaju kamile – kako su stvorene, 18 i nebo – kako je uzdignuto, 19 i planine – kako su postavljene, 20 i Zemlju – kako je prostrta?!

  El-Gašije, 17 - 20

 

Zaista, kada se čovjeka poveća znanje o onome što je Allah učinio da postoji, o čudotvornosti tih stvorenja, o njihovoj sveopćoj mudrosti postojanja, onda se poveća i iman u Allaha Velikog. Takođe,  kada čovjek razmatra Allahove šerijatske ajete, tj. propise islama s kojima su dolazili poslanici 'alejhimusselam, nalazi u tome potpune mudrosti i tajne koje zadivljuju ljudski um, i koje u konačnici pokazuju da je islamski vjerozakon zaista od Allaga objavljen, i da je isti izgrađen na pravdi i milosti. Time se takođe povećava iman – vjerovanje.

 1. Mnoštvo pokornosti i njihovo izvršavanje na lijep način. Ovo je uzrok jačanja imana jer i djela ulaze pod iman. Otuda, neminovno je da se iman povećava mnoštvom dobrih djela.
 2. Ostavljanje nepokornosti Allahu radi približavanja Njemu. Time čovjek povećava svoj iman takođe.

 

Ekvivalentno prethodnome, postoje i četiri uzroka krnjavosti i slabljenja imana.

 

 1. Okretanje od spoznaje Allaha putem Njegovih imena i svojstava.
 2. Okretanje od razmatranja Allahovih ajeta u onome što je stvorio, kao i dokaza šerijata. Ovo proizvodi nemarnost i tvrdoću srca.
 3. Rijetkost dobrih djela, a na što upućuju riječi Allahovog Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem upućene ženama: „Nisam vidio nekoga poput vas da je manjkavog razuma i vjere, a da odnese pamet odlučna muškarca.“ Rekoše: ‘O Allahov Poslaniče, šta je to krnjavost naše vjere?’ Reče: „Zar nije da žene, kada imaju mjesečno pranje, ne poste i ne klanjaju?“ 5   6
 4. Činjenje grijeha. Dokaz tome su riječi Uzvišenog:

  كَلَّا بَلْ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا۟ يَكْسِبُونَ ١٤

  14 A nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova,

  El-Mutaffifun, 14

Iz djela: ‘Sahihu vesaja-r-resuli’: 1/56,57 ; Se’id Jusuf Ebu ‘Aziz; El-Mektebetu-t-tevfikijjeh.

<< Hadis ibn ‘Abbasa Znaci slabog imana >>