Ovo je . dio od 7 u serijalu Hadisi o postu

Prenosi se od Abdullaha ibn Omera radijellahu 'anhuma da je Allahov poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao: “Islam je sazdan na pet stvari: svjedočenju da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, uspostavljanju namaza, davanju zekata, hadždžu Ka’be i postu ramazana.” 1

U hadisu je dokaz o obaveznosti posta ramazana, i da je to od stubova i i velikih sastavnih dijelova islama, Allah ga je propisao zbog velikih mudrosti i tajni, koje poznaje onaj koji ih poznaje, a ne zna ih onaj koji ih ne zna.

 1. Od mudrosti i tajni posta je da je to djelo obožavanja Allaha, kojim se rob približava Gospodaru ostavljanjem onoga što voli i za čime žudi iz pokornosti svome Gospodaru i ispunjavajući Njegove naredbe, pa se putem toga ukaže iskrenost njegovog vjerovanja, potpunost njegovog obožavanja, snaga njegove ljubavi i nada za ono što je kod Njega, jer on zna da je zadovoljstvo njegovog Gospodara u ostavljanju sopstvenih poriva, pa pretpostavlja zadovoljstvo svog Gospodara svojoj strasti. Zbog toga mnogi vjernici kada bi birali između toga da budu udarani ili zatvoreni i da iftare jedan dan ramazana bez opravdanja, ne bi iftarili.
  2. Od mudrosti posta je da je to jedan od puteva u bogobojaznost i čišćenje duše, putem pokornosti Allahu u onome što je naredio i ostavljanja onoga što je zabranio. Kaže Uzvišeni:

  يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُتِبَ عَلَيْكُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ ١٨٣

  183 O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili,

  El-Bekare, 183

  A bogobojaznost je stvar koja ujedinjuje dobra ovog i budućeg svijeta i svi plodovi posta proizilaze iz bogobojaznosti.
  3. Od mudrosti posta je ustezanje duše od strasti i njeno odvikavanje od navika, te sužavanje šejtanovih puteva prema robu sužavanjem tokova hrane i pića, putem čega slabi šejtanov utjecaj i manje se griješi.
  4. Od mudrosti posta je da se srce čisti i zaokuplja mislima i spominjanjem Allaha, jer konzumiranje strasti čini srce grubim i zasljepljuje od istine, a post čuva srcu i udovima zdravlje i snagu.
  5. Od mudrosti posta je spoznaja Allahove blagodati prema robu od sitosti i napojenosti, kada se postom podsjeti na prazne utrobe siromaha, pa se zahvali Gospodaru i osjeti bol svoje braće koja nemaju, jer blagodati zna cijeniti samo onaj koji ih izgubi.
  6. Od mudrosti posta je i to čime on rezultira od zdravstvenih koristi koje se postižu umanjivanjem unosa hrane, te čuvanje zdravlja tijela uređivanjem vremena obroka i odmaranjem probavnog sistema određeno vrijeme.

U globalu, velike su mudrosti posta, kao i njegove koristi, a Allah za njega obilato nagrađuje, do te mjere da ko pojmi veličinu te nagrade bude van sebe od sreće i volio bi da ramazan traje čitavu godinu.

Šerijatski tekstovi upućuju da onaj ko obavi obaveze i ostavi zabranjene stvari, da je takav od stanovnika Dženneta, prema onome što je došlo putem Talhe ibn ‘Ubejdullaha da je neki beduin došao Allahovom poslaniku sallallahu 'alejhi ve sellem pa rekao: “Allahov poslaniče, obavijesti me šta mi je Allah učinio obaveznim od namaza!” Reče: “Pet namaza (u danu), osim ako ne želiš nešto dobrovoljno.” Reče: “Obavijesti me šta mi je Allah učinio obaveznim od posta!” Reče: “Mjesec ramazan, osim ako ne želiš nešto dobrovoljno.” Reče: “Obavijesti me šta mi je učinjeno obaveznim od zekata!” Pa ga je Allahov poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem obavijestio o propisima islama. Reče: “Tako mi Onoga koji te je poslao sa istinom, neću umanjiti ništa od onoga što mi je Allah učinio obaveznim!” Pa je Allahov poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao: “Uspio je, ako je rekao istinu,” ili: “Ući će u Džennet ako je rekao istinu.”2

Pa hvala Allahu koji je propisao djelo i uputio na njegovo obavljanje i dao za njega nagradu, On je najpreči da Ga se boji i najpreči da prašta.

Allahu naš, daj nam da slijedimo uputu, i sačuvaj nas propasti i nesreće, opskrbi nas razumijevanjem u vjeri i smrću na sunnetu Posljednjeg vjerovjesnika, oprosti nama i našim roditeljima i svim muslimanima, i neka je salavat i selam na našeg Vjerovjesnika Muhammeda…

Zašto ‘Ja sam blizu’ u odgovoru o dovi? Zašto nakon propisa posta? >>