Ahlak, edeb, rekaikFikh

Zajedničko učešće muškaraca i žena na forumima i sl.

Pitanje:

Momak sam od dvadeset i tri godine, posjedujem grupu na whatsAap-u gdje su momci i djevojke zajedno, zabranjujem u istoj haram i skrećem pažnju djevojkama da nije dozvoljeno pisati privatne poruke. Sve one koji uznemiravaju djevojke izbrišem. Da li ja nosim grijeh kada neko uspostavi poznanstvo i ljubav iako to sprečavam, čak neke članove grupe odstranim ako kaže: volim te.

Odgovor:

Hvala Allahu, neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu porodicu i sve njegove ashabe.

Prethodilo je nekoliko naših fetvi koje pojašnjavaju da generalno nema smetnje u zajedničkom učešću muškaraca i žena na nekom od foruma koji su na portalima ili messengerima u svrhu kontakta, sve dok su uređeni shodno šerijatskim pravilima na način da ono što se piše na tim forumima ne oponira šerijatskim propisima, ili da svi to mogu viditi, i drugo što može priječiti nastajanju smutnje.

Dakle, nemaš grijeha da osnuješ takvu grupu kada je pod tvojom kontrolom i dok si u stanju da sprečavaš u njoj zabranjene stvari.

Međutim, preče je da napraviš grupu u kojoj će učešće imati samo muškarci, jer sačuvanosti od grijeha ništa nije ravno. Naime, dešava se da srce nije zaštićeno od divljenja (drugome) kroz zajedničko učešće, prihvatanje ili odbijanje (u grupu), a šejtan u svemu tome ima svoje vidove djelovanja i načine spletki. Trebalo bi da bogobojazna žena bude daleko od toga. Njoj su dosta grupe koje su formirane samo za žene, a iste su i bogatog sadržaja (za ženu vjernicu).

Iako je moguće da se u domenu privatnih kontakata desi nešto što je Allah zabranio, ipak tebe, – inšaAllah, – ne dotiče grijeh za to. Musliman neće biti pitan i kažnjen za prijestup drugog u kojem on nije imao direktnog uzrokovanja. Rekao je Allah Uzvišeni:

قُلْ أَغَيْرَ ٱللَّهِ أَبْغِى رَبًّا وَهُوَ رَبُّ كُلِّ شَىْءٍ وَلَا تَكْسِبُ كُلُّ نَفْسٍ إِلَّا عَلَيْهَا وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّكُم مَّرْجِعُكُمْ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ ١٦٤

164 Reci: "Zar da za Gospodara tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega? Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru svome ćete se vratiti i On će vas o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.

El-En'am, 164

A Allah najbolje zna.

Prijevod sa:

http://fatwa.islamweb.net/fatwa/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=320548