Umjerenost je jedna od najdelikantnijih odlika ovog ummeta. U tom smislu, Uzvišeni kaže (u prijevodu): “Eto, tako smo vas učinili ummetom s mjerom…” (El-Bekareh: 143)

Među plodovima ustrajnosti-istikameta je i da on ima funkciju pomaganja u spoznaji obaveza i prava, ne ostavljajući prostora šejtanu za unošenje ekstremnosti, pretjeranosti i krutosti u prakticiranja vjere, niti u zastranjivanju, manjkavosti i suhoparnosti u činjenju ibadeta. Mnogi su upravo zapali u neko od prethodnih stanja.

Uzvišeni Gospodar  kaže:

ٱهْدِنَا ٱلصِّرَٰطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ ٦

6 Uputi nas na Pravi put,

El-Fatiha, 6

 

Kaže Allah, 'azze we dželle  :

وَأَنَّ هَٰذَا صِرَٰطِى مُسْتَقِيمًا فَٱتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُوا۟ ٱلسُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِۦ ذَٰلِكُمْ وَصَّىٰكُم بِهِۦ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ ١٥٣

153 I doista, ovo je Pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; – eto, to vam On naređuje, da biste se grijeha klonili."

El-En'am, 153

 

 

Rekao je Allahov  Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem  : “Čuvajte se pretjerivanja u vjeri. Pretjeranost je uništila one prije vas”. 1

 

Takođe je rekao Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem: “Ko odstupi od mog sunneta, ne pripada meni”2

Rekao je Šejh Salih el-Fevzan, Allah ga sačuvao: “Istikamet-ustrajnost znači umjerenost između pretjerivanja i zastranjivanja, te između olahkog i ekstremnog pridržavanja (vjere).

To je put ustrajnosti u Allahovoj vjeri. Mjera između ekstremizma, pretjeranosti, i olahkog i neozbiljnog odnosa prema vrijednostima  vjere.

Ko svojom žestinom u prakticiranju vjere misli da tako slijedi Allaha i Njegovog Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem, otišao je u krajnost,  kao i onaj ko olahko prihvata obaveze i minimizira njihov značaj.

Ko skrene s pravca bilo ekstremizmom ili minimizmom (umanjuje značaj prakticiranja vjere), odstupa od Allahovog šerijata, koji ne dopusta krajnosti, nego odredjuje sve s mjerom.

Slobodno možemo reci da je istikamet središnja mjera izmedu ekstremizma i minimizma u prakticiranju i poimanju islamskih vrijednosti.” 3

 

Ustrajnost u islamu
Musned El-Kahtani

Preuzeto sa: Stazomislama.com: Umjerenost u svim stvarima