Şule Yüksel Şenler je bila vodeća figura u oživljavanju hidžaba u Turskoj, koja je bila uhapšena zbog branjenja islama. Bila je tužena, suđeno joj je i bila je zatvorena 9 mjeseci, ali je to nije zaustavilo.

Şule Yüksel Şenler je rođena 1938. i odrasla je u Istanbulu. Uprkos tome što je morala napustiti školu u 8. razredu, postala je uspješan pisac, novinar i hidžab aktivist! Ali mnogo godina ona sama nije bila zainteresovana za hidžab. Odrasla je u Turskoj koja je promovisala sekularizam, gdje su žene morale birati između hidžaba i službenog školovanja i profesionalnih karijera.

Njena porodica je usvojila sekularni način života, osim njenog brata Özera, koji je bio sljedbenik Saida Nursija, muslimanskog teologa koji je igrao vitalnu ulogu u preporodu islama u Turskoj. U svojim dvadesetim godinama je počela da prisustvuje sastancima Nursijevih sljedbenika, ali i dalje nije imala interesa za hidžab. Kada bi bila upitana o svom odijevanju na sastancima, rekla bi: “Ako me ne prihvatate ovakvu, neću više dolaziti.”

Ali 1965., u dvadeset sedmoj godini Şenler je počela klanjati i nositi hidžab. Kao prva pokrivena novinarka u Turskoj Şenler je koristila svoje platforme da piše o ženama muslimankama i hidžabu. 1967. Turski ženski sindikat je podigao tužbu protiv nje zbog članka u kojem je napisala: “Muslimanke moraju staviti marame na glavu.”

Tokom 60-ih i 70-ih putovala je Turskom držeći predavanja i mnoge njene pristalice su počele nositi maramu, ali njeni postupci nisu prošli neopaženo od strane tadašnjih vlasti.

Posebno je jedna konferencija održana 1971. na Fakultetu za jezik, historiju i geografiju u Ankari privukla pažnju tadažnjeg predsjednika Dževdeta Sunaya, koji je rekao: “Oni iza [sve većeg broja] pokrivenih žena na ulicama će biti kažnjeni…” Şenler je odgovorila u pismu Sunayu rekavši da se “treba izvinuti Allahu i narodu”.

Izdat je nalog za njeno hapšenje, i kada je bila hospitalizirana došla je policija, ali su joj liječnici pomogli da pobjegne. Živjela je u bijegu dok se nije ponovo razboljela od tuberkuloze. Pošto nije bila u stanju da se skriva, predala se policiji i bila je proslijeđena u zatvor u Bursi da odsluži devetomjesečnu kaznu. Nakon pritiska javnosti Sunay ju je pomilovao dva mjeseca, ali je odbila amnestiju i nastavila da služi cijelu kaznu, uprkos slabom zdravstvenom stanju.

Nakon izlaska iz zatvora prkosno je nastavila držati predavanja i pisati članke i knjige mnogo godina. Şenler je umrla 28. augusta 2019. u 81. godini, nakon 8 mjeseci bolničkog liječenja.

Neka joj Allah podari Džennet Firdevs!