Šejh  Muhammed  El-Munedždžid

 

Čisti i nepatvoreni šerijat teži ka spajanju srca, pomirenju među ljudima, i da stvar muslimana bude zajednička i jedinstvena. Zbog toga je šerijat učinio bratstvo odredbom kojoj se stremi, za koju slijedi nagrada onome ko ispuni pravo islamskog bratstva. Otuda je i pozvao na odstranjivanje stvari suprotnih bratstvu među muslimanima, i da se suprotstavi svemu što isto podriva. Zato vidiš da je šerijat  naredio širenje selama, odgovaranje na poziv, obilazak bolesnika, i ostalo čija je uloga da zbližava između muslimana, te zabranjuje laž, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi, klevetu, izrugivanje, ismijavanje, i sve drugo čija je svrha da kvari odnose, i raskida ljubav među muslimanima.

Od postupaka s kojima je došao šerijat s ciljem čuvanja veza među muslimanima jeste i popravljanje stanja između sebe i drugih.

O Allahovi robovi, popravljanje stanja između sebe i drugih je od velikih stvari – ogromnih pitanja, od uzvišenih ibadeta koje se napustili mnogi ljudi, čak im je to mrzovoljno.

Mi živimo u materijalističkom društvu nad kojim dominiraju upravo materijalna pitanja, i čine se brojni grijesi, a zbog čega, kao posljedica tome,  neminovno dolazi do brojnih razilaženja.

Obaveza je daijama – onima koj pozivaju ka Allahu, čak svim muslimanima, da rade na popravljanju stanja između sebe i drugih, te nastojanju da se odstrani ono što je u dušama (od zlih osobina). Zaista je ovo od velikih ibadeta, u to nema nikakve sumnje.

Izvor:

Službeni kanal šejha Muhajsinija na Telegramu @mhesne