Ovo je . dio od 3 u serijalu Ko je otkrio Ameriku

Kolumbovo stizanje u Ameriku 1492. godine je predstavljalo drugačiju prekretnicu. Vrijeme u kojem su muslimani predstavljali političke vođe se bližilo kraju padom Granade 1492. godine. Pirinejsko poluostrvo nije više pripadalo muslimanima nego zapadnom svijetu. Nakon ove historijske tačke islamski svijet prestaje biti predvodnica u geografskim otkrićima. Od 16. stoljeća  Španci i Portugalci preuzimaju vodeću ulogu u političkoj moći i nauci. Ova uloga u navigaciji, astronomiji i geometriji koju se izgradili na temeljima izgrađenim od strane islamskih učenjaka ih je na kraju dovela do toga da postanu vođe, prvo Europe, a zatim i ostatka svijeta. Ovaj početak kraja jedne historijske epohe je zapečaćen porazom 1492. godine.

Danas, jedno je kada neko tvrdi da je ostvario novo naučno otkriće ili da predvodi u naučnim istraživanjima, a sasvim drugo je da neko tvrdi da je uspostavio temelje ili da je započeo neko naučno istraživanje. Ako se neko želi hvaliti na osnovi nacionalnog identiteta 1, onda možemo uzeti za primjer bitku kod Lepanta gdje je poznati otomanski admiral Kılıç Ali Paša uspio da oduzme komandujući brod malteške vojske. Ono što je manje poznato jeste da je njegovo prvobitno ime bilo Giovanni Dionigi Galeni i da je bio Italijan iz područja Kalabrije koji, nakon što biva zarobljen od suradnika Hajrudina Barbarose,  vremenom postaje musliman i na kraju dostiže rang admirala otomanske flote.

Historiju pišu pobjednici, međutim, pravi pobjednici su oni koji koji su pokrenuli preokrete i otkrića na poljima kulture i nauke čiju ličnost ne možemo ukaljati. I ovaj tamni period koji je zadesio islamski svijet je takođe posljedica toga što je većina ljudi slijepa na stvarna otkrića i stvarne kulturalne početke na kojima se današnji svijet razvija.

 izvor: http://islamstory.com/en/Who-Discovered-America-part-3