Ovo je . dio od 3 u serijalu Ko je otkrio Ameriku

Ako bi neko opisivao otkriće prvobitnih mještana Amerike, i ukoliko bi uzeli u obzir sve prisutne znakove, bilo bi ispravno kazati da postoji velika vjerovatnoća da su upravo muslimani otkrili Ameriku. Ženevski istraživač Kristofer Kolumbo koji je plovio pod španskom zastavom bi trebao biti, ako ništa drugo, posljednji od ljudi koji su tvrdili da su otkrili Ameriku. Uostalom, njegovo ”otkriće” je i bilo moguće uzrokom mapa i otkrića muslimanskih moreplovaca. Međutim, vrijeme kada se ovo otkriće najvjerovatnije moglo desiti je između 1312. i 1420. godine.

U naučnim krugovima eurocentrični pogled na ovo otkriće,tj. da je Ameriku otkrio Kristofer Kolumbo implicira da je otkrivena samo uz napore španskih moreplovaca. Dalje od toga, ovo otkriće se stavlja u prvi plan kako bi se ukazalo na naučnu i racionalnu misao koja je bila prisutna na prostoru Europe. Međutim, trebamo sagledati dokaze kako bi uvidjeli ko je stvarni pionir i indikator takve misli.

Jedan od prvih znakova koji upućuju na to da su muslimani otkrili Ameriku je enciklopedija ”Masalik al-abshar fi Mamalik al-amsar” od Ibn Fadlullaha el Ummerija koja datira iz 1349. godine, a koja se trenutno nalazi u Topkapi biblioteci u Turskoj. U ovoj enciklopediji je napisano da je sultan Muhammed Ebu Bekr mobilizirao flotu 1312. godine kojoj je cilj bio da otplovi do druge obale okeana. Međutim, nakon što ih je susrela jaka okeanska oluja većina flote biva uništena a ostatak se vraća kući. Sultan nakon toga šalje drugu još veću flotu, ali se gubi trag toj  drugoj floti i ostaje nepoznato da li su uspjeli stignuti do obale Amerike ili ne.

U sljedećim godinama, muslimanski istraživači su organizovali mnoga putovanja iz Portugala ka Zapadu. Postoje mnogi izvori koji ukazuju na ova putovanja, a neka čak govore da su i stigli do obale Amerike. Šta više, u fusnotama na italijanskim mapama se spominje da je 1420. godine arapski brod uspio da obiđe afričko poluostrvo i dođe do istočne obale Amerike.

Ako ništa drugo, mi zaista ne treba da se iznenadimo muslimanskom otkriću Amerike. Razlog za ovu tvrdnju je objasnio i prof. dr. Fuat Sezgin direktor Univerziteta arapsko-islamske nauke u Frankfurtu, kada je rekao da je islamski svijet posjedovao kompletno naučno znanje stotinama godina prije nego je Kolumbo otkrio Ameriku.

Dr. Sezgin je takođe i autor djela “Gerschicte des Arabischen  Scrifttums” koje je do sada imalo 13 izdanja. Sezgin je objavio 10., 11. i 12. izdanje pod naslovom “ mathematsche Geographe und Karftographie im Islam und ihr Fortleben im Abendland” – u ovim djelima on ne spominje osobu koja je prva otkrila Ameriku niti spominje njeno otkriće. Naprotiv, njegov cilj je bio da se ukaže na islamsku kulturu iz 9. stoljeća i kako se razvila kroz matematiku, geografiju i kartografiju.

Mnoge činjenice predstavljene u Sezginovim djelima opisuju nauku u islamskom svijetu u 9. stoljeću koja je bila daleko naprednija i naučno i tehnološki nego zapad u 15. stoljeću. Na ovaj način postaje jasno da su naučna dostignuća iz islamskog svijeta u najmanju ruku popločala put ka otkriću Amerike.

izvor: http://islamstory.com/en/Who-Discovered-America-part-1