Od fadileta ustrajnosti je i to što će ustrajni vjernici imati lijep, ugodan i sretan život.
Uzvišeni kaže:

مَنْ عَمِلَ صَٰلِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ ٩٧

97 Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.

En-Nahl, 97

Uzvišeni Allah im obećava i garantira da će imati lijep i ugodan život, koji obuhvata svaki vid ljepote i smirenosti na ovom svijetu u pogledu nafake, istinske prave sreće; duše će osjećati prostranu smirenost i neće se obazirati na ono što im pokušava unijeti nemir.
Svaki vjernik ne radi samo dobra djela, odnosno nije svako njegovo djelo dobro djelo. Samo je pravim vjernikom onaj koji radi dobra djela ustrajno i postojano u Allahovoj vjeri. To je onaj koji čini djela shodno uslovima koji su postavljeni i određeni da bi bila primljena, od kojih su iskrenost, i u skladu sa Poslanikovim sallallahu 'alejhi ve sellem, sunnetom.
Samo takav se raduje Allahovom obećanju da će mu On omogućiti da živi lijepim životom na ovom svijetu, a na ahiretu ga čeka najljepša nagrada za ono što je uradio.
Uzvišeni kaže:
“…Onaj Ko bude slijedio uputu moju neće zalutati i neće nesrećan biti. A onaj ko okrene glavu od knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživjeti.”

قَالَ ٱهْبِطَا مِنْهَا جَمِيعًۢا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّى هُدًى فَمَنِ ٱتَّبَعَ هُدَاىَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَىٰ ١٢٣ وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِى فَإِنَّ لَهُۥ مَعِيشَةً ضَنكًا وَنَحْشُرُهُۥ يَوْمَ ٱلْقِيَٰمَةِ أَعْمَىٰ ١٢٤

123 "Izlazite iz njega svi" – reče On – "jedni drugima ćete neprijatelji biti!" Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesretan biti. 124 A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti.

Ta-Ha, 123 - 124

Mufessiri kažu da neće zalutati na dunjaluku i neće biti nesretni na ahiretu.
“Ko se okrene od Upute Moje”, podrazumijeva da će, ko suprotno postupa od Njegove naredbe, koju je On objavio Svome Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem, i zapostavi je, a prihvati nešto drugo kao uputu, teškim životom živjeti na dunjaluku, jer neće biti smiren i širokogrudan. Prsa će mu biti stiješnjena u njegovoj zabludi, jer njegovo srce neće imati čvrsto uvjerenje i uputu, iako mu njegova vanjština to ne ispoljavala bez obzira na njegovu odjeću, hranu i to u kakvoj kući živio. U svome srcu stalno će osjećati nemir, zbunjenost i kolebljivost i stalno će živjeti u tjeskobi. 1

Uzvišeni kaže:

ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّٰلِحَٰتِ طُوبَىٰ لَهُمْ وَحُسْنُ مَـَٔابٍ ٢٩

29 Onima koji vjeruju i čine dobra djela – blago njima, njih čeka divno prebivalište!

Er-Ra'd, 29


Mufessiri kažu da će na dunjaluku osjećati radost i zadovoljstvo. Čeka ih smirenost i živjet će sretni, a na ahiretu ih čeka divno prebivalište; živjet će u Džennetu i Njihov Gospodar će s njima biti zadovoljan.
Također, ovo nam pojašnjava i ajet:

إِنَّ ٱلْأَبْرَارَ لَفِى نَعِيمٍ ١٣ وَإِنَّ ٱلْفُجَّارَ لَفِى جَحِيمٍ ١٤

13 Čestiti će, sigurno, u Džennet, 14 a grješnici, sigurno, u Džehennem,

El-Infitar, 13 - 14

Ibn Kajjim, rahimehullah, rekao je:
“Ne treba shvatiti da se ovi ajeti odnose samo na ahiretska uživanja i patnje. To se odnosi na sva tri staništa; ovaj svijet, berzeh (zagrobni život) i ahiret. Prva skupina će uživati u blagodatima, a druga biti u patnjama. A zar ima veće blagodati srca? I zar ima patnji osim patnji srca?Zato je jedan vjernik, kad je bio upitan kako je osvanuo, odgovorio: “Osvanuo sam u blagostanju, a kad bi vladari i njihovi sinovi znali u kakvom blagostanju i smirenosti mi živimo, sabljama bi se borili da nam to oduzmu!”
Ovdje se misli na blagostanje, sreću, radost i smirenost koja se stiče s pokornošću Uzvišenom Allahu. 2

Ustrajnost (istikamet) u islamu
Shejh Musned el-Kahtani
Preuzeto sa: stazomislama.com