Šejh Es-Sadi rahimehullahj e rekao: “Gospodar, On je Odgajatelj svim njegovim robovima upravljanjem i davanjem raznovrsnih blagodati. A specifičnije od toga je Njegovo odgajanje Svojih odabranih robova, popravljanjem njihovih srca, duša i ponašanja. Zbog toga ga vjernici često dozivaju ovim veličanstvenim imenom zato što oni od Njega traže ovaj poseban odgoj.”

On je taj Koji posjeduje sva značenja gospodarstva zbog kojih zaslužuje da bude istinski Gospodar – Bog, a to su sva svojstva savršenstva i potpunosti, sve zahvale Njemu pripadaju, sve blagodati, sva dobročinstva i da niko nema udjela sa Allahom subhanehu we te'ala ni u jednom značenju rubbubijeta – činjenici da je Allah Gospodar:

فَاطِرُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضِ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَٰجًا وَمِنَ ٱلْأَنْعَٰمِ أَزْوَٰجًا يَذْرَؤُكُمْ فِيهِ لَيْسَ كَمِثْلِهِۦ شَىْءٌ وَهُوَ ٱلسَّمِيعُ ٱلْبَصِيرُ ١١

11 Stvoritelj nebesa i Zemlje! On vas kao parove stvara – a stvara parove i od stoke – da vas tako razmnožava. Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi.

Eš-Šura, 11


“I ništa Njemu nije slično, a On je onaj koji sve čuje i vidi.”
Niti čovjek a niti melek nisu mu ni slični, naprotiv, svi oni su potčinjeni robovi svome Gospodaru u svim oblicima potčinjenosti.
Prenosi se od Ebu Derda radijellahu 'anhu i Ibn ‘Abbasa radijellahu 'anhu da su govorili: “Najveće Allahovo ime je Rabb – Gospodar.”
Upitani su imam Malik i Sufjan rahimehumallah o onome ko kaže u dovi:
“O gospodine moj (‘ja sejjidi’)”, pa su rekli:” Treba reći o Gospodaru (ja rabb).” A imam Malik rahimehullah je dodao: “Kao što su to izgovarili vjerovjesnici 'alejhimusselam u svojim dovama.”
‘Ata rahimehullah je, podsjećajući ljude, kazao: “Rob neće reći tri puta: ‘O, Gospodaru! O, Gospodaru! O, Gospodaru!’ a da ga Uzvišeni 'azze we dželle neće pogledati, pa je to spomenuo El-Hasanu rahimehullah koji je rekao: ‘Zar vi ne čitate Kur'an?’ Zatim je proučio govor Uzvišenog:

ٱلَّذِينَ يَذْكُرُونَ ٱللَّهَ قِيَٰمًا وَقُعُودًا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِى خَلْقِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَٰطِلًا سُبْحَٰنَكَ فَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ ١٩١ رَبَّنَآ إِنَّكَ مَن تُدْخِلِ ٱلنَّارَ فَقَدْ أَخْزَيْتَهُۥ وَمَا لِلظَّٰلِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ ١٩٢ رَّبَّنَآ إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِى لِلْإِيمَٰنِ أَنْ ءَامِنُوا۟ بِرَبِّكُمْ فَـَٔامَنَّا رَبَّنَا فَٱغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّـَٔاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ ٱلْأَبْرَارِ ١٩٣ رَبَّنَا وَءَاتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلَىٰ رُسُلِكَ وَلَا تُخْزِنَا يَوْمَ ٱلْقِيَٰمَةِ إِنَّكَ لَا تُخْلِفُ ٱلْمِيعَادَ ١٩٤ فَٱسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّى لَآ أُضِيعُ عَمَلَ عَٰمِلٍ مِّنكُم مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ بَعْضُكُم مِّنۢ بَعْضٍ فَٱلَّذِينَ هَاجَرُوا۟ وَأُخْرِجُوا۟ مِن دِيَٰرِهِمْ وَأُوذُوا۟ فِى سَبِيلِى وَقَٰتَلُوا۟ وَقُتِلُوا۟ لَأُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّـَٔاتِهِمْ وَلَأُدْخِلَنَّهُمْ جَنَّٰتٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا ٱلْأَنْهَٰرُ ثَوَابًا مِّنْ عِندِ ٱللَّهِ وَٱللَّهُ عِندَهُۥ حُسْنُ ٱلثَّوَابِ ١٩٥

191 za one koji i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju. "Gospodaru naš, Ti nisi ovo uzalud stvorio; hvaljen Ti budi i sačuvaj nas patnje u vatri! 192 Gospodaru naš, onoga koga Ti budeš u vatru ubacio Ti si već osramotio, a nevjernicima neće niko u pomoć priteći. 193 Gospodaru naš, mi smo čuli glasnika koji poziva u vjeru: 'Vjerujte u Gospodara vašeg!' – i mi smo mu se odazvali. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe naše i pređi preko hrđavih postupaka naših, i učini da poslije smrti budemo s onima dobrima. 194 Gospodaru naš, podaj nam ono što si nam obećao po poslanicima Svojim i na Sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ćeš, doista, Svoje obećanje ispuniti!" 195 I Gospodar njihov im se odazva: "Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi – vi ste jedni od drugih. Onima koji se isele i koji budu iz zavičaja svoga prognani i koji budu na putu Mome mučeni i koji se budu borili i poginuli, sigurno ću preko hrđavih djela njihovih preći i sigurno ću ih u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uvesti; nagrada će to od Allaha biti. – A u Allaha je nagrada najljepša."

Alu-Imran, 191 - 195


Ko dobro pogleda u dove koje se spominju u Kur'anu primjetiće da većina njih počinje s imenom “Rabb” – Gospodar, kako stoji u sljedećim ajetima:
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

ili u ajetu:
رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ
“Gospodaru naš, nemoj nam smatrati grijehom ako zaboravimo ili nehotice pogriješimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga natovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne opterećuj nas onim za što nemamo snage!”

Također u govoru Uzišenog:
رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا
“Gospodaru naš, nemoj skrenuti srca naša nakon što si nas uputio.”

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ ٱلْوَهَّابُ ٨

8 "Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na Pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!

Alu-Imran, 8

Ovakvih ajeta u Kur'anu ima mnogo.
Dersovi odgoja
šejh Halid b. Abdur-Ramhan El-Husejnan,

Preuzeto sa:
Stazomislama.com