HadisAktuelno

Islamski stav o ponašanju u slučaju epidemije

-Ne pripisuj Allahu  'azze we dželle  druga makar te zbog toga ubili i spalili;
-Ne budi neposlušan prema roditeljima makar ti naredili da napustiš svoju porodicu i imetak;
-Ni u kom slučaju ne napuštaj bojni red makar svi suborci izginuli;
-Ni u kom slučaju svjesno ne ostavi propisani namaz, jer ko svjesno ostavi namaz, otkazana mu je Allahova zaštita;
-Ne pij alkohol, zaista je on uzrok svakom razvratu;
-Dobro se pazi i čuvaj grijeha, jer grijesi, zaista, navlače Allahovu srdžbu;
-Ukoliko stanovnike nekog mjesta zahvati epidemija, a ti se na tom mjestu zatekneš, ostani i ne napuštaj ga;
-Na svoju porodicu troši u skladu s mogućnostima;
-Ne podiži s njih prut radi njihovog odgoja;
-Zaplašuj ih Allahovom kaznom.'”

 

-Ukoliko stanovnike nekog mjesta zahvati epidemija, a ti se na tom mjestu zatekneš, ostani i ne napuštaj ga;

Mevt se u ovom hadisu odnosi na epidemiju, kugu, koleru. U predaji koju je zabiljezio imam Ahmed  rahimehullah  riječ el-mevt došla je u formi “mutan“, sto oznacava epidemiju velikih razmjera.

Zabrana napuštanja mjesta koje je zahvaćeno epidemijom kolere, bježeći od nje, kao i zabrana ulaska u to mjesto došla je od Allahovog Poslanika Muhammeda  sallallahu 'alejhi ve sellem .
I zaista, Muaz ibn Dzebel  radijellahu 'anhu  umro je od kolere “el-emvas” osamnaeste godine po Hidzri. Ukopan je u mjestu el-Gor.

U dva Sahiha zabilježen je hadis od Abdullaha ibn Abbasa radijellahu 'anhuma  u kojem stoji da se Omer ibnu-l-Hattab  radijellahu 'anhu  uputio prema Šamu, pa kada je stigao do mjesta Serg, susreo se s predstavnicima vojske, Ebu Ubejdom el-Džerrahom radijellahu 'anhu i njegovim pratiocima, koji ga obavijestiše o koleri koja je zahvatila neka područja u Šamu. Ibn Abbas dalje pripovijeda: “Omer mi tada reče: ‘Sazovi mi prve muhadžire.’ Ja sam ih pozvao, i on ih obavijesti o epidemiji i zatraži njihove savjete i mišljenja, međutim njihova mišljenja o ovom pitanju bijahu različita. Poslije njih Omer pozva ugledne ensarije koji također nisu imali jedinstven stav, sve dok se nije pojavio Abdur-Rahman ibn Avf radijellahu 'anhu  koji je do tada bio odsutan zbog svojih nekih poslova. On reče ‘Ja zaista posjedujem znanje o tom pitanju, jer sam čuo Allahovog Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem  kada je rekao: Kada čujete za koleru u nekom mjestu, nemojte tamo ići, a ako kolera zavlada u vašem mjestu, ne napuštajte ga, bježeći od nje.””1

 

U dva Sahiha je također zabilježen hadis koji prenosi Usama ibn Zejd radijellahu 'anhuma  od Allahovog Poslanika  sallallahu 'alejhi ve sellem  gdje stoji da je rekao: “Ako čujete da se u mjestu pojavila kolera, ne idite tamo, a ako ste se već zatekli u tom mjestu, ne izlazite iz njega.”2

Omer radijellahu 'anhu  zahvali Allahu na ovoj vijesti i odluči da se vrati.

Autor:

Šejh, muhadis Abdul-Kadir el-Arnaut  rahimehullah
Vasijjeti Muhammeda  sallallahu 'alejhi ve sellem

Preuzeto sa:

Stazomislama.com