Palestinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost u Pojasu Gaze je objavilo 12.10.2016. da je broj stanovnika u tom područiju dosegao dva  miliona stanovnika.

Administracija zadužena za društvena pitanja pri ministarstvu je objavila javnu potvrdu da je populacija Pojasa Gaze premašila rekordnu brojku od 2 miliona stanovnika. Administracija je takođe potvrdila da je zabilježeno 4983 novoređenih beba u prošlom mjesecu što je u prosjeku 166 novorođenčadi rođenih u jednom danu ili sedmero djece svaki sat.

Po javnom izvještaju objavljenom od Centralnog palestinskog biroa za statistiku gustina naseljenosti u Pojasu Gaze je jedna od najgušćih na svijetu sa 4661 stanovnika na jednom kvadratnom kilometru.

Pojas Gaze je pod konstantnom opsadom već desetinama godina. Većina stanovnika Pojasa Gaze su mlađe osobe sa izuzetno visokom stopom nezaposlenosti.

Broj stanovnika u Pojasu Gaze je uprkos stalnim napadima i žrtvama porastao za 50 000 stanovnika od januara 2016. kao što se i pretpostavljalo od ministarstva.
Izvor: http://www.palestinechronicle.com/gazas-population-hits-two-millions/