Ovo je . dio od 3 u serijalu Aurangzeb - Islamski vladar Indije

Kada historičari gledaju na vladavinu muslimana u Indiji, perspektiva sa koje posmatraju događaje neminovno utiče na način na koji predstavljaju historijske ličnosti. Neki se posmatraju kao veliki i prosvjetljeni vladari a drugi kao nemilosrdni tirani. Ni jedan indijski vladar nije kontraverzan poput Mugalskog cara Aurangzeba Alamgira koji je vladao od 1658. do 1707. godine.

Što se tiče hindusa i sikha, za njih on predstavlja nemilosrdnog i okrutnog vladara koji im je ograničio vjerske slobode i nametnuo vjerski ne-tolerantan režim. Što se tiče muslimana, za njih on predstavlja predanog i vjerski usmjerenog pravednog sultana.

Pozadina i rani život

Da bi posmatrali 49 godina vladavine Aurangzeba bitno je se osvrnuti na sam kontekst njegove vladavine. Mogulsko carstvo je preuzelo vlast u Indiji tokom vladavine Babura 1500. godine. 150 godina kasnije kada je Aurangzeb preuzeo vlast Mogulsko carstvo je bilo u svom zenitu, vladalo je većinom Indijskog poluostrva i bilo je jedno od najbogatijih carstava na svijetu, ako ne i najbogatije.

Aurangzeb je samim tim rođen u jakoj i bogatoj državi. Imao je najbolje i najskuplje učitelje da ga podučavaju od ranog doba. Već kao mlad momak bio je veoma upoznat sa Kur'anskim ajetima i znanostima hadisa i drugim aspektima islamskih nauka. Čitao je s puno entuzijazma, pisao i čitao je na arapskom, perzijskom i ”chagatai” turskom jeziku-jeziku svojih predaka Bio je i vrlo sposoban kaligrafa, neki od njegovih radova postoje i dan danas.

kur'an

Primjerak kaligrafije Aurangzeba.

Njegova porodica

Njegov otac je bio poznati car Šah Jahan koji je izgradio bijeli Taj Mahal (Tadž Mahal) nad mezarom svoje supruge i planirao da izgradi sličan monument i za sebe. Šah Jahan je proveo svoju vladavinu u životu ispunjenom bogatstvima gdje bi se zabavljao muzikom, plesovima i narkoticima.  Njegova vladavina je trajala trideset godina od 1528. do 1658. u tom periodu u Indiji je svako mogao da ispovijeda svoju vjeru na način kako je to htio, od budista i hindusa sve do ekstremnih sufija. Zbog ovoga ga nemuslimani smatraju prosvjetljenim i liberalnim muslimanom. Smrt je dočekao u zatočeništvu u društvu svoje dvije žene, a zakopan je u Taj Mahalu u blizini svoje prve žene.

Taj_Mahal-10_(cropped)

Tadž Mahal

Princ Dara Shukoh je bio Aurangzebov brat i miljenik cara Jahan-a kojem je i planirao ostaviti vlast. Dara je uvažavao sve vjeroispovjesti od islama preko kršćanstva sve do jainizma, sikhisma i zaratrianizma bio je zagovaratelj potpune vjerske slobode i često je vodio razgovore o vjeri sa predstavnicima drugih religija sa kojima je zajedno prevodio razna filozofska djela poput Ramayane, Muhabharata, Atharvavede, Yoga Vashishtha i mnogih sufijskih i sličnih djela. A najpoznatiji je po prevođenju Upanishads-a koja je ustvari knjiga vjerske filozofije na koju se i dan danas vraćaju pripadnici raznih religija. Nakon što je bio pobjeđen u bitci na Samughargu biva zatvoren, a kasnije nad njim biva izvršena smrtna kazna zbog otpadništva od vjere (islama).

dara

Princ Dara Shukoh prevodi Upanishads zajedno sa predstavnicima drugih religija.

Dolazak na vlast

Aurangzeb je bio šesti sin cara Šaha Jahana, , rođen je 24. oktobra 1618. u Madhya Pradesh-u preuzeo je vlast od oca u junu 1658. nakon što je pobijedio vojske svoga brata princa Dara Shukoh-a u dvije bitke od kojih je u drugoj lično učestovao i njegov brat. Borba za vlast u Indiji je samim time i završena sa ovom bitkom.
Tokom ratova za prevlast Aurangzeb je neglašavao da nije zainteresovan za vlast i da mu je jedini cilj da otkloni prijetnju za islam, koja je u ovom slučaju bila vlast njegovog brata Dara Shukoh-a. Nakon njegovog formalnog dolaska na vlast 5. juna 1659. proglašava vladavinu šerijata i saziva ulemu iz raznih djelova svijeta od Iraka, Perzije i Arapskog poluostrva da ga pomognu u njegovoj vladavini.

 

Izvori:
www.aurangzeb.info
www.muslimworldjournal.com/2016/05/aurangzeb-the-salafi-mughal-emperor
lostislamichistory.com/aurangzeb-and-islamic-rule-in-india
/vinod11220.tripod.com/Aurangzebnotazealot.htm