EkonomijaAktuelno

Američka vlada koristeći lažne kompanije špijunira javnost

Još jednom se pokazalo da američka vlada koristi svoje agencije kako bi špijunirala javnost.

The Associated Press prenosi da Federalni Biro za Istraživanje (FBI) koristi 100 aviona opremljenih za audio i video nadzor kako bi s njima špijunirao obične građane, ujedno koristeći kontraverznu StingRay tehnologiju za praćenje mobilnih uređaja.

Još interesantnija je činjenica da su ovi avioni prijavljeni da su u vlasništvu lažnih avio kompanija koje su ustvari vlasništvo američke vlade, i da većina tih letova nisu sudski odobreni. Neke od ovih kompanija su  FVX Research, KQM Aviation, NBR Aviation i PXW Service i druge.

Associated Press prenosi:
‘’Avioni i njihova oprema se uglavnom koristi bez sudskog odobrenja a FBI tvrdi da se letovi koriste isključivo za istrage koje su u toku. FBI koristi ove lažne kompanije kako bi prekrila identitet aviona i time bi obezbjedila sigurnost samim avionima ali i njihovim pilotima. Također su i nazivi ovih aviona  zaštićeni kako osobe na zemlji ne bi primjetile da su praćene od strane FBI-a”

U proteklih 30 dana (Juni 2015) FBI je izvodila letove iznad 30 gradova i 11 država širom Amerike, kako saznaje Associated Press. AP je takođe pronašao dokaze za 50 letjelica koje pripadaju agenciji i za preko 100 letova od kraja aprila ove godine (2015) iznad gradskih i ruralnih naselja.

Na fotografiji jednog od aviona koji je fotografisan od strane AP-a u Virginiji  jasno se vidi da je opremljen antenama i kamerom koja se vidi na njegovoj lijevoj strani. Iz dokumenata iz budžeta za 2010. godinu navodi se da FBI posjeduje preko 115 aviona od kojih su 90 Cessna avioni  u svojoj špijunskoj avijaciji.

 Kao odgovor na širenje informacija FBI je održala sastanak sa kongresom kako bi ih upoznali sa ovim programom. Jedan od državnih zvaničnika koji je bio prisutan na tom sastanku je kazao za AP da su se ove metode navodno koristile samo 5 puta u proteklih pet godina. Iako ovaj program nije naveden kao strogo povjerljiv FBI je odbila da objavi detalje o broju aviona koji se koristi u ovim operacijama. Biro je objavio da je negdje oko 85 % ovih aviona opremljeno kamerama sa infracrvenim zrakama dok ostatak koristi dvoglede kao osnovno sredstvo posmatranja.

Početkom maja ove godine  prilikom protesta u Baltimoru organizovanih nakon smrti Freddia Gray-a primjećen je avion koji je pravio kružne letove oko grada. Kasnije je ovaj avion identificiran kao Cessna 182T a bivši član ACLU-a (American Civil Liberties Union) je otkrio i detalje kretanja ovog aviona kao i njegovog vlasnika. Nakon detaljnijeg istraživanja AP je takođe došao do zaključka da je najmanje jedan FBI avion kružio iznad 40 000 stanovnika Anaheim-a u Kaliforniji u samo jednom letu najvjerovatnije sa svrhom prikupljanja informacija o građanima preko mobilnih uređaja.

Krajem 2014. godine the Wall Street Journal  je obznanio postojanje programa za obzervaciju preko mobilnih uređaja korištenjem manjih aviona. Ovaj program se zasnivao na StingRay tehnologiji kojom su bili opremljeni njihovi Cessna avioni.

Dok je američka javnost ostala većinom neupoznata sa količinom i načinima praćenja unutar Američkih Država, situacija se samo pogoršava – kako tvrdi Jay Stanley iz ACLU-a ( the American Civil Liberties Union) – i postoji mogućnost da se ova tehnologija već koristi u kombinaciji sa dronovima što bi značilo još lakše i detaljnije pokrivanje velikih predjela gradova i drugih naseljenih prostora.

On kaže:’’skoro sam pisao o ARGUS-u, odnosno visoko-letnim dronovima opremljenim tehnologijom koja ima mogućnost da snima 15 kvadradnih milja prostora koristeći visok kvalitet rezolucije i koji mogu da prate kako vozila u pokretu tako i ljude unutar tog prostora.”

Bolna je činjenica da je „1984.“* već stvarnost  i da država ima oči i uši na svim ćoškovima i da je sloboda već odavno ropstvo.

 

  • roman G. Orwela odakle potiče pojam ”Veliki Brat”.

Izvor: theantimedia.org