Kur'anRazno

Uloga planina na Zemlji

Allah Uzvišeni navodi u Kur'anu primjere onoga što je stvorio kako bi čovjek pridao pažnju u svom razmišljanju tim Allahovim stvorenjima, njihovoj ulozi i svrhi u odnosu na čovjeka i život na Zemlji. Razmišljanje o tome čovjeka vodi ka vjeri i imanu. Od toga su i planine, njihova uloga i svrha na Zemlji. Naučnici potvrđuju da su planine veoma važne za našu Zemlju, a istovremeno su veliki dokaz da je Allah Stvoritelj svega. Kroz sljedeće ajete vidimo kako Kur'an spominje planine i ukazuje na njihovu funkciju i smisao:

  • Planine doprinose učvršćivanju Zemljine kore jer korijeni planina su dugi i duboki. Allah Uzvišeni kaže:

    أَلَمْ نَجْعَلِ ٱلْأَرْضَ مِهَٰدًا ٦ وَٱلْجِبَالَ أَوْتَادًا ٧

    6 Zar Zemlju posteljom nismo učinili, 7 i planine stupovima,

    En-Nebe', 6 - 7

  • Planine doprinose formiranju oblaka i kretanju vjetrova zbog svojih aerodinamičnih oblika. Allah je napravio očiglednu poveznicu između planina i kiše. Allah Uzvišeni kaže:

    خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا وَأَلْقَىٰ فِى ٱلْأَرْضِ رَوَٰسِىَ أَن تَمِيدَ بِكُمْ وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍ وَأَنزَلْنَا مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءً فَأَنۢبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ ١٠

    10 Nebesa je, vidite ih, bez stupova stvorio, a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo. Mi s neba kišu spuštamo i činimo da po njoj niču svakovrsne plemenite biljke.

    Luqman, 10

  • Planine se sastoje od raznih slojeva i tako doprinose steriliziranju i pročišćavanju vode. Kaže Allah:

    وَجَعَلْنَا فِيهَا رَوَٰسِىَ شَٰمِخَٰتٍ وَأَسْقَيْنَٰكُم مَّآءً فُرَاتًا ٢٧

    27 i na njoj nepomične visoke planine postavili, i zar vam Mi ne dajemo da slatku vodu pijete? –

    El-Murselat, 27

  • Planine se smatraju važnim skladištima za led, kao izvor slatke vode. Kaže Allah:

    وَهُوَ ٱلَّذِى مَدَّ ٱلْأَرْضَ وَجَعَلَ فِيهَا رَوَٰسِىَ وَأَنْهَٰرًا وَمِن كُلِّ ٱلثَّمَرَٰتِ جَعَلَ فِيهَا زَوْجَيْنِ ٱثْنَيْنِ يُغْشِى ٱلَّيْلَ ٱلنَّهَارَ إِنَّ فِى ذَٰلِكَ لَءَايَٰتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ ٣

    3 On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju.

    Er-Ra'd, 3

  • Hiljadama godina, čovjek je koristio planine kao mjesto za zaštitu od divljih životinja, hladnoće i opasnosti. Kaže Uzvišeni:

    وَٱللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّمَّا خَلَقَ ظِلَٰلًا وَجَعَلَ لَكُم مِّنَ ٱلْجِبَالِ أَكْنَٰنًا وَجَعَلَ لَكُمْ سَرَٰبِيلَ تَقِيكُمُ ٱلْحَرَّ وَسَرَٰبِيلَ تَقِيكُم بَأْسَكُمْ كَذَٰلِكَ يُتِمُّ نِعْمَتَهُۥ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تُسْلِمُونَ ٨١

    81 Od onoga što je stvorio – Allah vam hlad daje i skloništa u brdima vam daje i odjeću koja vas čuva od vrućine; daje vam i oklope koji vas u borbi štite; i tako vam upotpunjava blagodat Svoju da biste bili poslušni.

    En-Nahl, 81

  • Planine svojim oblikom i mogućnošću skladištenja vode doprinose balansiranju vegetacije. Kaže Uzvišeni:

    وَٱلْأَرْضَ مَدَدْنَٰهَا وَأَلْقَيْنَا فِيهَا رَوَٰسِىَ وَأَنۢبَتْنَا فِيهَا مِن كُلِّ شَىْءٍ مَّوْزُونٍ ١٩

    19 A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste,

    El-Hidžr, 19

  • One također doprinose učvršćivanju Zemlje. Isto tako, oblik planina dozvoljava da se formiraju doline kroz koje mogu teći rijeke. Kaže Allah subhanehu we te'ala:

    وَأَلْقَىٰ فِى ٱلْأَرْضِ رَوَٰسِىَ أَن تَمِيدَ بِكُمْ وَأَنْهَٰرًا وَسُبُلًا لَّعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ ١٥

    15 On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potresa, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate,

    En-Nahl, 15

  • Proučavanjem povijesti formiranja Zemlje kroz milione godina, vidimo važnost ”sudaranja” tektonskih ploča koje je dovelo do formiranja planina, tako da su napravljeni široki putevi kojima je moguće vršiti transport i kretanje ljudi. Kaže Allah Uzvišeni:

    وَجَعَلْنَا فِى ٱلْأَرْضِ رَوَٰسِىَ أَن تَمِيدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا فِيهَا فِجَاجًا سُبُلًا لَّعَلَّهُمْ يَهْتَدُونَ ٣١

    31 Mi smo po Zemlji nepomične planine razmjestili da ih ona ne potresa, i po njima smo staze i bogaze stvorili da bi oni kuda žele stizali.

    El-Enbija', 31

Preuzeto sa:

http://www.spasenaskupina.com/islamske-teme/zanimljivosti/planine-na-zemlji.html