Da li je dopušteno čitanje erotskih priča među supružnicima da bi ostvarili više zadovoljstva u seksualnom životu?

Objavljeno: 24.2.2004.

Hvala Allahu,

U čitanju erotskih priča, pa makar i među supružnicima, se nalaze mnoge štete, uključujući:

1. Ove priče će se nabavljati putem kupovine ili iznajmljivanja, a to nije dopušteno, jer se u tome nalazi poticaj na štampanje, širenje i promociju tih materijala među ljudima, a Allah Uzvišeni kaže: “… i ne potpomažite se u grijehu i neprijateljstvu …” (El-Maida, 2)

2. Ove priče pišu pokvarenjaci i nemoralni ljudi, a mnoge od njih pišu nevjernici, a oni ne paze ni na vjeru, ni na obzire, ni na ponašanje u onom što pišu, i čitanje toga je sredstvo prenošenja njihove dekadentnosti i ružnih navika među ljudima, osjećali to ili ne, a Allahov poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem kaže: “Primjer dobrog poznanika i lošeg je kao primjer onoga ko nosi mošus i onoga ko puše u mijeh. Onaj koji nosi mošus ili će ti ga dati, ili ćeš ga od njega kupiti, ili ćeš osjetiti pri njemu lijep miris, dok onaj koji puše u mijeh ili će ti zapaliti odjeću ili ćeš osjetiti pri njemu ružan miris.” 1

Kaže Hafiz (Ibn Hadžer El-Askalani): “Iz hadisa se uzima zabrana sjedenja sa onim u čijem se sijelu biva uznemirenim u pogledu vjerskih i svjetskih stvari.” 2

3. Ono što se nalazi u ovim pričama od laži, pretjerivanja i izmišljanja događaja negativno utječe na svijest čitaoca, te proizilazi osjećaj grijeha, nelagode i nedostatak zadovoljstva obje strane svojim partnerom.

4. Nije sigurno da ove priče neće doći u ruke djece, pa pokvariti njihovo ponašanje i odvući ih u nemoral ili pokvariti njihovo mišljenje o roditeljima, a često roditelji to ne saznaju, pa će ponijeti grijeh svoje djece, a tada ne koristi kajanje.

Zbog ovih šteta, i drugih, nije dopušteno čitanje ovih priča nikako, a u dozvoljenim stvarima je bogatstvo i ono što je Allah dao od raznih dozvoljenih stvari je dovoljno za uživanje kojim je Allah zadovoljan i time se čuva pojedinac i društvo od širenja štete i nemorala.

A Allah najbolje zna

Preuzeto sa: https://islamqa.info/ar/34489