Ibn Tejmije rahimehullah je rekao:
”…Vrlo je bitno ukazati na principe o približavanju srca Allahu tako da postanu čvrsto vezana za Njega i da se mrlje smanje ili potpuno uklone sa njega, Allahovom voljom i određenjem.
Tako da kažemo: ”Znaj da su tri stvari koje pokreću srce ka Allahu a to su ljubav, nada i strah. Najjača od ovih stvari je ljubav jer se ona traži sama po sebi, kako na ovom tako i na onom svijetu u suprotnosti sa strahom koji nestaje na slijedećem svijetu jer Allah kaže:

أَلَآ إِنَّ أَوْلِيَآءَ ٱللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ ٦٢

62 I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici,

Junus, 62


I sama korist straha je da čovjeka spriječi da skrene sa puta na kojem se nalazi. Ljubav smiješta čovjeka na put ka onome koga voli i ubrzava i osnažuje ga na tom putu u odnosu na veličinu ljubavi koju osjeća. U isto vrijeme strah ga spriječava da skrene sa ovog puta dok nada služi kao vođa i vodilja na ovom putu.
Ovo je veliki princip na kojeg svako od robova treba dobro da pripazi jer neće uspjeti ostvariti pravo robovanje bez njega a obaveza nam je da slijedimo Allaha i nikog sem Njega. Ako kažemo da rob nema uvijek ljubavi koja ga pokreće da traži Onoga koga voli. U tom slučaju šta će da pokrene srca? U tom slučaju kažemo da srce pokreću dvije stvari:

1. Stalno sjećanje na Onoga koga voli. Jer stalno sjećanje vezuje Njega za srce. Radi ovoga Allah nam naređuje da ga se mnogo sjećamo.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱذْكُرُوا۟ ٱللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا ٤١

41 O vjernici, često Allaha spominjite i hvalite,

El-Ahzab, 41

2. Razumijevanje blagodati koje nam je podario. Allah kaže:

أَوَعَجِبْتُمْ أَن جَآءَكُمْ ذِكْرٌ مِّن رَّبِّكُمْ عَلَىٰ رَجُلٍ مِّنكُمْ لِيُنذِرَكُمْ وَٱذْكُرُوٓا۟ إِذْ جَعَلَكُمْ خُلَفَآءَ مِنۢ بَعْدِ قَوْمِ نُوحٍ وَزَادَكُمْ فِى ٱلْخَلْقِ بَصْۜطَةً فَٱذْكُرُوٓا۟ ءَالَآءَ ٱللَّهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ٦٩

69 Zar vam je čudno što vam pouka od Gospodara vašeg dolazi po čovjeku, jednom od vas, da vas opominje? Sjetite se da vas je On nasljednicima Nuhova naroda učinio; to što ste krupna rasta – Njegovo je djelo. I neka su vam zato uvijek na umu Allahove blagodati, da biste postigli ono što budete željeli."

El-A'raf, 69


وَمَا بِكُم مِّن نِّعْمَةٍ فَمِنَ ٱللَّهِ ثُمَّ إِذَا مَسَّكُمُ ٱلضُّرُّ فَإِلَيْهِ تَجْـَٔرُونَ ٥٣

53 Od Allaha je svaka blagodat koju uživate, a čim vas nevolja kakva zadesi, opet od Njega glasno pomoć tražite.

En-Nahl, 53


أَلَمْ تَرَوْا۟ أَنَّ ٱللَّهَ سَخَّرَ لَكُم مَّا فِى ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِى ٱلْأَرْضِ وَأَسْبَغَ عَلَيْكُمْ نِعَمَهُۥ ظَٰهِرَةً وَبَاطِنَةً وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يُجَٰدِلُ فِى ٱللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَٰبٍ مُّنِيرٍ ٢٠

20 Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.

Luqman, 20


وَءَاتَىٰكُم مِّن كُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ وَإِن تَعُدُّوا۟ نِعْمَتَ ٱللَّهِ لَا تُحْصُوهَآ إِنَّ ٱلْإِنسَٰنَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ ٣٤

34 i daje vam svega onoga što od Njega išćete, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali. – Čovjek je, uistinu, nepravedan i nezahvalan.

Ibrahim, 34


Tako da ukoliko je rob svijestan šta mu je Allah podario poput nebesa i zemlje, biljaka i životinja koje su na ovom svijetu a takođe i unutrašnjih blagodati koje mu je podario poput vjere. Bez sumnje da će mu ovo služiti kao motivacija. Slično je i sa strahom jer se srca pomijeraju i sa prijetnjama i kaznama, zabranama i odvraćanjima od zla. A slično je i sa nadom jer srca se zaista pokreću i sa shvatanjem Njegove darežljivosti, nježnosti i milosti.”
1
izvor: http://alsiraat.co.uk/articles/ibn-taymiyyah-a-principle-movement-hearts