• Napadi pod lažnim zastavama ili “False Flag” predstavljaju napade kada se jedna grupacija maskira u drugu ili na drugi način imitira tu skupinu, a zatim čini neka zlodjela za koja će ta skupina snositi odgovornost.Historija je zabilježila mnoge slučajeve gdje je vlada neke zemlje priznala da je koristila napade pod lažnom zastavom, gdje bi prvo napala a zatim uglavnom okrivila žrtvu za taj napad.
 • 1931. japanska vlada je izvršila napad na vlastitu željezničku prugu a zatim je za taj napad okrivila Kinu da bi time opravdala invaziju na Mandžuriju. Ovaj slučaj je postao poznat kao Mukaden incident ili Mandžurijski incident. Na međunarodnom vojnom sudu u Tokyu, Hashimoto, jedan od viših japanskih oficira je priznao da je bio u grupi koja je odgovorna za ovaj napad. Japanska vlada je u više navrata priznala odgovornost za ovaj napad i izjavila da je cilj ovog incidenta bio da se opravda okupacija Mandžurije.
 • Jedan od majora nacističke SS armije je priznao u Nurembergu da je pod naredbama Gestapoa učestvovao u napadima na vlastito stanovništvo i druge slične ciljeve, a da su zatim za te napade bili okrivljeni Poljaci, da bi se time opravdala okupacija Poljske. Nacistički general Franz Halder je svjedočio na istom sudu da je jedan od vođa nacističkog pokreta Hermann Goering priznao da je odgovoran za napad na njemačku zgradu parlamenta 1933. godine, za koji su tada bili okrivljeni komunisti.
 • Vođa Sovjetskog saveza Nikita Krushchev je ostavio pisano priznanje da je sovjetska Crvena armija odgovorna za granatiranje ruskog sela Mainila 1939. godine i da su za taj napad okrivili Fince i da to koristili kao osnovu pokretanja Zimskog rata protiv Finske. Boris Yeltsin, kao i Putin, su priznali da je Rusia bila glavni krivac za Zimski rat.
 • Izrael je priznao da je izraelska teroristička organizacija koja djeluje u Egiptu postavila eksplozivne naprave u nekoliko službenih zgrada uključujući i zgradu američke diplomatije i da su nakon toga podmetnuli dokaze koji bi ukazali da su Arapi odgovorni za ove napade. Jedna od ovih naprava je eksplodirala prije vremena, što je omogućilo Egipćanima da uhvate počinioce, od kojih je nekoliko Izraelaca priznalo da su učestovali u ovim napadima.
 • CIA je priznala da je u 1950. unajmila grupu Iranaca, koji su maskirani u komuniste izvršili nekoliko napada unutar Irana s ciljem okretanja države protiv svog demokratski izabranog premijera.
 • Turski premijer je priznao da je Turska odgovorna za bombaški napad na turski konzulat u Grčkoj za koji je okrivljena Grčka, i izjavio je da je razlog tog napada bilo opravdavanje lošeg odnosa Turske prema Grčkoj.
 • Britanski premijer je priznao svom sekretaru odbrane da je zajedno sa američkim predsjednikom Eisenhowerom 1957. godine odobrio napad u Siriji, za koji je okrivljena sirijska vlada kako bi time uticao na sirijski režim.
 • Bivši italijanski premijer, tužilac i bivši šef italijanske obavještajne službe su priznali da je NATO uz pomoć Pentagona i CIA 1950. godine izvršio veći broj terorističkih bombaških napada širom Italije, kao i cijele Evrope, s ciljem da pridobije podršku naroda u ratu protiv komunista, koje su lažno okrivili za te napade. Kao što je jedan od članova ovog bivšeg tajnog pakta izjavio: ‘’Morali smo da napadamo civile, žene, djecu, nevine ljude, ljude koji su bili daleko od ovih političkih dešavanja, a razlog je bio jednostavan: oni su trebali da se obrate vladi i da od njih traže bolju zaštitu.’’
 • 1960. Američki senator George Smathers je predložio da se izvrši napad pod lažnom zastavom na Guantano i da se time obezbjedi razlog za smjenjivanje Fidela Kastra.
 • Dokumenti State Department-a bilježe da se 1961. godine razmatralo uništenje konzulata u Dominikanskoj republici upotrebom eksplozivnih naprava da bi se time opravdala invazija na tu zemlju. Ovaj prijedlog nije usvojen, ali se detaljno razmatrao.
 • Kako priznaje američka vlada u skoro objavljenim dokumentima, 1962. godine članovi američkog generalštaba su pripremali plan u kojem je navedeno da bi par američkih aviona bilo srušeno i da bi se izvršili napadi na američkoj teritoriji kako bi se opravdala invazija na Kubu, koju bi optužili za ovaj napad.
 • 1963. Američko ministarstvo odbrane je pripremilo dokument u kome savjetuje napade na zemlje koje se nalaze  unutar organizacije Ujedinjenih Američkih Država, poput Trinidada i Tobaga i Jamajke. Za ove napade je trebala biti optužena Kuba.
 • Američko ministarstvo odbrane  je čak razmatralo i da potplati člana Kastrove vlade  da otpočne napad na Guantanamo.
 • NSA je priznala da je dala lažni izvještaj u vezi incidenta u Tonkin zalijevu 1964. godine manipulirajući informacijama kako bi izgledalo da su vijetnamske snage brodovima napale američke brodove, kako bi se opravdala invazija Vijetnama.
 • Komitet američkog kongresa priznao je da je FBI koristila razne provokacije kako bi izazvala napade prilikom “Cointelpro” kampanje 1950. i 1970. godine, za koje su optuženi određeni politički aktivisti.
 • Jedan od turskih generala je prinao da su zapalili džamiju na Kipru u 1970., a zatim optužili svoje protivnike. On objašnjava:
 • ‘’U posebnim ratovima postoje posebne situacije kada su sabotaže potrebne da bi se obezbijedila podrška protiv neprijatelja, što smo mi uradili na Kipru, čak smo zapalili i jednu  džamiju’’ kada je primijetio iznenađenost kod svog sagovornika novinara dodao je: ‘’Samo navodim primjer.’’
 • Njemačka vlada je priznala da je 1978. godine podmetnula eksploziv na vanjskom djelu zatvora kao i potreban pribor za bijeg jednom od zatvorenika, inače članu grupacije Crvene Armije, koju su htjeli optužiti za taj bombaški napad.
 • Mosadov agent tvrdi da su 1984. podmetnuli radio transmitter unutar Gadafijevog imanja u Tripoliju, odakle su slali lažne poruke iz kojih se moglo zasključiti da Gadafi podržava navodni terorizam, zbog kojeg je Ronald Reagan bombardovao Libiju nedugo poslije ovog incidenta.
 • Alžirski diplomata, kao i nekoliko alžirskih oficira, su priznali da su 1990. Članovi alžirske vojske redovno ubijali i masakrirali alžirske civile i zatim za to okrivljavali islamiste.
 • Tim indonezijskih istražitelja je otkrio da su u agresivnim protestima iz 1998. učestvovali i članovi vojnih snaga, koji su namjerno izazivali nasilno ponašanje.
 • Nekoliko važnijih ruskih sigurnosnih i obavještajnih oficira je priznalo da je KGB bio odgovoran za napad na stambene zgrade 1999. godine, za koji su optuženi Čečeni kako bi se opravdala invazija Čečenije.
 • Washington Post je objavio da je indonezijska policija priznala da je u Papui 2002. godine ubila nekoliko američkih profesora, a zatim za ta ubistva optužila separatističku organizaciju iz Papue, kako bi ih proglasila terorističkom organizacijom.
 • Jedan od bivših Indonezijskih predsjednika je priznao i da su imali udjela i u bombaškim napadima u Baliju.
 • Kako prenosi BBC, New York Times,i Associated Press, makedonski zvaničnici su priznali da su hladnokrvno ubili 7 nevinih imigranata, koje su kasnije okrivili da su članovi Al-Kaide koji su planirali napade na makedonske stanovnike. Ovo je učinjeno kako bi se opravdalo pristupanje Makedonije ratu protiv terorizma.
 • Nekoliko policijskih zvaničnika iz grada Genove u Italiji je priznalo da su prilikom okupljanja članica G8 u tom gradu 2001. godine lažirali napad na policajca i bacanje Molotovljevog koktela, koji su služili kao izgovor za korištenje sile protiv demonstranata.
 • Iako FBI danas priznaje da su napadi antraksom iz 2001. godine djelo jednog od državnih naučnika, pri početku ovog incidenta rečeno im je da za ove napade okrive Al Kaidu ili iračku vladu, kako bi se time opravdalo smjenjivanje režima u toj državi.
 • Slično tome, Amerika je lažno optužila Irak da su bili saučesnici u napadima 11. septembra, što je služilo kako jedno od glavnih opravdanja za napade na Irak. Iako je ovo kasnije demantovano, Dick Chaney je opet rekao da postoje mnogi dokazi da Irak djeluje u suradnji sa Al Kaidom. Kasnije je priznato da je napad na Irak bio prvenstveno radi nafte.
 • Bivši advokat Ministarstva pravde John Yoo je u 2005. Godini predložio:
‘’Naše obavještajne službe bi trebale napraviti lažne terorističke organizacije zajedno sa web stranicama, trening kampovima i svim ostalim što je potrebno, a zatim organizovati vlastite terorističke napade i uzimati odgovornost i za tuđe napade, kako bi napravili osjećaj zbunjenosti i nepovjerenja unutar Al-Kaide i dovesti u pitanje njihovo međusobno povjerenje.’’
 • United Press International je objavio u Junu  2005. godine: “Američke obavještajne službe izvještavaju da su među iračkim pobunjenicima pronašli veći broj pištolja modela Bereta 92 bez serijskih brojeva. Ti brojevi nisu odstranjeni, nego su pištolji proizvedeni u tom stanju. Analitičari tvrde da takve pištolje inače koriste obavještajne službe kako bi zamele svoj trag, pa se sumnja da je ovo naoružanje porijeklom ili od Mosada ili CIA. Špekuliše se da se ovo nauružanje koristi pri napadima na civile, kako bi se pokvarila slika pobunjenika.”
 • 2005. Izraelski vojnici maskirani u Palestince napadaju kamenicama druge izraelske vojnike kako bi obezbijedili opravdanje za upotrebu sile nad prisutnim Palestincima.
 • Policija u Quebecu je priznala da je u 2007. godini ubacila svoje ljude unutar mirnih protesta koji su glumili huligane koji su pozivali na pravljanje štete.
 • Član britanskog parlamenta tvrdi da je na G20 protestima u Londonu vidio policijske oficire u civilnoj odjeći kako pozivaju na upotrebu nasilja.
 • Egipatski političari su priznali da su neki od državnih službenika krali muzejske vrijednosti na protestima iz 2011. godine.
 • Oficir kolumbijske armije je priznao da je njegova jedinica odgovorna za smrt 57 civila koje su naknadno obukli u vojnička odijela, a zatim tvrdili da su bili članovi pobunjenika koji su ubijeni u borbi.
 • Američki vojnici su priznali da su ubijali iračke civile, kod čijih tjela bi ostavljali oružje tvrdeći da su to ustvari bili pobunjenici
 • Bivši šef sigurnosti Ukrajine je priznao da je početni snajperski napad, koji je i izazvao ustanak u Ukrajini ustvari bio namijenjen da se pripiše odgovornost nekom drugom.
 • Jedna od britanskih agencija je priznala da je izvršavala digitalne napade pod lažnom zastavom, postavljajući razne uvredljive i nelegalne materijale i napadajući druge, dok bi odgovornost snosila osoba čiji su identitet preuzeli.

Izvor: http://www.globalresearch.ca/false-flag-attacks-historically-documented/5428849