Muhammed El-Emin Eš-Šenkiti

Ovo je zbunilo ashabe Allahovog Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem  dok je on bio prisutan među njima, a sam Uzvišeni Allah je, u Svojoj Knjizi, u pogledu toga uputio nebeski savjet koji uklanja ovu zabunu. To je bilo onda kada je muslimane zadesilo ono što ih je zadesilo na dan Uhuda, pa su oni bili uznemireni time (što ih je zadesilo). Oni su rekli: ”Kako mogu i kako su mušrici trijumfovali nad nama i nadjačali nas, dok smo mi na Istini, a oni na batilu (laži)?!” Pa im je Allah odgovorio u pogledu tih riječi:

أَوَلَمَّا أَصَابَتْكُمْ مُصِيبَةٌ قَدْ أَصَبْتُمْ مِثْلَيْهَا قُلْتُمْ أَنَّىٰ هَٰذَا ۖ قُلْ هُوَ مِنْ عِنْدِ أَنْفُسِكُمْ
”Zar, kad vas je snašla nevolja koju ste vi njima dvostruko nanijeli, možete reći: “Otkud sad ovo?!” Reci: “To je od vas samih!” “ (Alu ‘Imran, 165)

Svoje riječi: ”Reci (o Muhammede): ‘To je od vas samih’.” On razjašnjava u ajetu:

وَلَقَدْ صَدَقَكُمُ اللَّهُ وَعْدَهُ إِذْ تَحُسُّونَهُمْ بِإِذْنِهِ ۖ حَتَّىٰ إِذَا فَشِلْتُمْ وَتَنَازَعْتُمْ فِي الْأَمْرِ وَعَصَيْتُمْ مِنْ بَعْدِ مَا أَرَاكُمْ مَا تُحِبُّونَ ۚ مِنْكُمْ مَنْ يُرِيدُ الدُّنْيَا وَمِنْكُمْ مَنْ يُرِيدُ الْآخِرَةَ ۚ ثُمَّ صَرَفَكُمْ عَنْهُمْ لِيَبْتَلِيَكُمْ
“Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste neprijatelje, voljom Njegovom, nemilice ubijali. Ali, kada ste duhom klonuli i o svom položaju se raspravljati počeli, kada niste poslušali, a On vam je već bio ukazao na ono što vam je drago – jedni od vas su željeli dunjaluk, a drugi ahiret – onda je On, da bi vas iskušao, dao da uzmaknete ispred njih.” (Alu ‘Imran, 152)
Ovako, On u ovom nebeskom savjetu (ovim ajetima) razjašnjava da je razlog za nevjerničku dominaciju nad njima (vjernicima) zbog njih samih i da je to zaista zbog njihove slabosti i rasprave, uz nepokornost Allahovom Poslaniku sallallahu 'alejhi ve sellem  koju su neki od njih ispoljili, zajedno sa njihovom željom za ovosvjetskim dobitima. To je bilo kada su strijelci – koji su bili u podnožju planine, sprječavajući kafire od napada na muslimane s leđa, namjeravali da sakupe ganimu (ratni plijen),pri povlačenju nevjernika za vrijeme početka (bitke), tako da su zanemarili naređenje Allahovog Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem  (da ostanu na svojim položajima bez obzira šta se desilo), želeći da steknu nešto od materijalnih dobara.

Problem muslimanske slabosti i njihovog pomanjakanja u broju i spremnosti u odnosu na nevjernike

Zaista, Uzvišeni Allah je u Svojoj Knjizi razjasnio lijek za ovo. On je objasnio da, kada On zna za iskrenost i srca Njegovih robova, kao što se i zahtijeva, onda je rezultat te iskrenosti njihova dominacija i pobjeda nad onima koji su jači od njih. Ovo je razlog zašto je Allah – kada je znao za iskrenost onih koji su dali prisegu ridwan, kao što je i potrebno – pohvalio njihovu iskrenost Svojim riječima:

لَقَدْ رَضِيَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ يُبَايِعُونَكَ تَحْتَ الشَّجَرَةِ فَعَلِمَ مَا فِي قُلُوبِهِمْ
“Allah je zadovoljan onim vjernicima koji su ti se pod drvetom na vjernost zakleli. On je znao šta je u srcima njihovim.” (El-Feth, 18)

On je pojasnio da će, kao rezultat te iskrenosti, On učiniti da budu u stanju za ono što oni nisu u mogućnosti postići. On kaže:

وَأُخْرَىٰ لَمْ تَقْدِرُوا عَلَيْهَا قَدْ أَحَاطَ اللَّهُ بِهَا ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرًا
‘…i drugi, koji niste bili u stanju uzeti – Allah vam ga je dao, jer Allah sve može.” (El-Feth, 21)

On je jasno rekao da oni nisu u stanju za to (pobjedu i plijen). Međutim, On je definitivno Onaj Koji svime upravlja, koji njih čini kadrim, čineći to (prisegu) pobjedom zbog Njegovog znanja onoga što je u njihovim srcima.

To je razlog zašto je, kada su nevjernici nametnuli onu ogromnu vojnu opsadu muslimana za vrijeme bitke el-Ahzab (el-Hendek), kao što je spomenuto u Njegovim riječima:

إِذْ جَاءُوكُمْ مِنْ فَوْقِكُمْ وَمِنْ أَسْفَلَ مِنْكُمْ وَإِذْ زَاغَتِ الْأَبْصَارُ وَبَلَغَتِ الْقُلُوبُ الْحَنَاجِرَ وَتَظُنُّونَ بِاللَّهِ الظُّنُونَا هُنَالِكَ ابْتُلِيَ الْمُؤْمِنُونَ وَزُلْزِلُوا زِلْزَالًا شَدِيدًا
‘Kad su vam došli i odozgo i odozdo, pogledi se ukočili, a duša došla do grkljana, i kad ste o Allahu svašta pomišljali, tada su vjernici bili u iskušenje stavljeni i da ne mogu biti gore uznemireni…” (El-Ahzab, 10,11)

…lijek za ovu slabost i odgovor na vojnu opsadu bio je u tome da se muslimani okrenu Uzvišenom Allahu iskrenošću, imajući jaku vjeru u Njega. Allah kaže:

وَلَمَّا رَأَى الْمُؤْمِنُونَ الْأَحْزَابَ قَالُوا هَٰذَا مَا وَعَدَنَا اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَصَدَقَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ ۚ وَمَا زَادَهُمْ إِلَّا إِيمَانًا وَتَسْلِيمًا
“A Kad su vjernici saveznike ugledali, rekli su: “Ovo je ono što su nam Allah i poslanik Njegov obećali, i Allah i Njegov Poslanik su istinu govorili!” – i to im je samo povećalo vjerovanje i predanost. (El-Ahzab, 22)

Rezultat ove iskrenosti se vidi u riječima Uzvišenog Allaha:

وَرَدَّ اللَّهُ الَّذِينَ كَفَرُوا بِغَيْظِهِمْ لَمْ يَنَالُوا خَيْرًا ۚ وَكَفَى اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ الْقِتَالَ ۚ وَكَانَ اللَّهُ قَوِيًّا عَزِيزًاوَأَنْزَلَ الَّذِينَ ظَاهَرُوهُمْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ مِنْ صَيَاصِيهِمْ وَقَذَفَ فِي قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ فَرِيقًا تَقْتُلُونَ وَتَأْسِرُونَ فَرِيقًاوَأَوْرَثَكُمْ أَرْضَهُمْ وَدِيَارَهُمْ وَأَمْوَالَهُمْ وَأَرْضًا لَمْ تَطَئُوهَا ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرًا
”Allah je nevjernike pune srdžbe odbio, – nisu nimalo uspjeli – i vjernike je Allah borbe poštedio, – Allah je, uistinu, moćan i silan – a sljedbenike Knjige, koji su ih pomagali, iz utvrda njihovih je izveo, i strah u srca njihova ulio, pa ste jedne pobili, a druge kao sužnje uzeli, i dao vam je da naslijedite Zemlje njihove i domove njihove i bogatstva njihova, i Zemlju kojom prije niste hodali; Allah sve može.” (El-Ahzab, 25-27)

Uzvišeni Allah ih je pomogao melecima i vjetrom, iako oni toga nisu bili svjesni. Kao što je Allah rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جَاءَتْكُمْ جُنُودٌ فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ رِيحًا وَجُنُودًا لَمْ تَرَوْهَا ۚ وَكَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرًا
”O vjernici, sjetite se Allahove milosti prema vama kada su do vas vojske došle, pa smo mi protiv njih vjetar poslali, a i vojske koje vi niste vidjeli.” (El-Ahzab, 9)

Ovdje postoji dokaz istinitosti islama, tj. u tome da mala slaba grupa koja se pridržava islama može nadjačati ogromnu jaku nevjerničku grupu. Allah kaže:

كَمْ مِنْ فِئَةٍ قَلِيلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثِيرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ مَعَ الصَّابِرِينَ
Koliko su puta malobrojne skupine, Allahovom voljom, nadvladale mnogobrojne skupine? A Allah je sa strpljivima.” (El-Beqare,249)

Zbog toga što dan Bedra ukazuje na istinitost vjere islama, Uzvišeni Allah je taj dan nazvao ajetom (čudom), Bejjineh (dokazom) i Furqan (razlikovanjem, razdvajanjem). On kaže:

قَدْ كَانَ لَكُمْ آيَةٌ فِي فِئَتَيْنِ الْتَقَتَا ۖ فِئَةٌ تُقَاتِلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَأُخْرَىٰ كَافِرَةٌ
“Imate pouku u dvijema sukobljenim vojskama: jednoj koja se borila na Allahovu putu, i drugoj, nevjerničkoj…” (Alu-Imran,13)

إِنْ كُنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللَّهِ وَمَا أَنْزَلْنَا عَلَىٰ عَبْدِنَا يَوْمَ الْفُرْقَانِ
“…ako vjerujete u Allaha i u ono što smo objavili našem robu na Dan Furqana (razlikovanja, razdvajanja).” (El-Enfal,42)

…a to je bilo na dan Bedra. On također kaže:

لِيَهْلِكَ مَنْ هَلَكَ عَنْ بَيِّنَةٍ
“…da onaj koji je uništen bude uništen poslije Bejjine (očiglednog dokaza)…” (El-Enfal,43)

…a to je bilo na dan Bedra, kao što su neki (od učenjaka) potvrdili.

Bez sumnje, mala slaba grupa vjernika koja pobjeđuje ogromnu moćnu grupu nevjernika je pokazatelj da su oni na Istini i da je zaista Uzvišeni Allah Onaj koji ih je pomogao, baš kao što je On rekao o bici na Bedru:

وَلَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ وَأَنْتُمْ أَذِلَّةٌ
”Allah vas je pomogao i na Bedru, kada ste bili malobrojni.” (Alu ‘Imran, 123)

Također, On je rekao:

إِذْ يُوحِي رَبُّكَ إِلَى الْمَلَائِكَةِ أَنِّي مَعَكُمْ فَثَبِّتُوا الَّذِينَ آمَنُوا ۚ سَأُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُوا الرُّعْبَ فَاضْرِبُوا فَوْقَ الْأَعْنَاقِ وَاضْرِبُوا مِنْهُمْ كُلَّ بَنَانٍ

”Kada je Gospodar tvoj nadahnuo meleke: “Ja sam s vama, Pa učvrstite one koji vjeruju! U srca nevjernika Ja ću strah uliti…” (El-Enfál, 12)

Vjernici su oni kojima je Uzvišeni Allah obećao pobjedu. Uzvišeni Allah je također definisao njihove karakteristike, njima ih odvajajući od ostalih. On je rekao:

وَلَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ
”A Allah će sigurno pomoći onoga ko Ga (tj. Njegovu vjeru) pomogne. Zaista je Allah Snažan i Silan.” (El-Hadždž, 40)

On ih je razdvojio od ostalih preko njihovih osobina, riječima:

الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ ۗ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ
“One koji će, ako im damo vlast na Zemlji, namaz obavljati i zekat davati i koji će tražiti da se čine dobra djela, a odvraćati od nevaljalih – a Allahu se na kraju sve vraća.” (El-Hadždž, 41)

Ovaj lijek na koji smo predhodno ukazali je zaista rješenje i odgovor za vojnu blokadu (opsadu). Uzvišeni Allah je u suri el-Munafiqun ukazao da je to lijek za ekonomsku blokadu. On kaže:

هُمُ الَّذِينَ يَقُولُونَ لَا تُنْفِقُوا عَلَىٰ مَنْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّىٰ يَنْفَضُّوا
“Oni govore: “Ne udjeljujte ništa onima koji su uz Allahova Poslanika, da bi ga napustili!”.” (El-Munafiqun,7)

Munafici su željeli da nametnu ekonomsku blokadu nad muslimanima, a Uzvišeni Allah je ukazao da je lijek za to – jaka vjera u Njega i iskreno okretanje Njemu. On je rekao:

وَلِلَّهِ خَزَائِنُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَٰكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لَا يَفْقَهُونَ
“A riznice nebesa i Zemlje su Allahovi, ali licemjeri ne razumiju.” (El-Munafiqun,7)

Ovo je zato što Onaj u Čijim su rukama riznice nebesa i Zemlje ne ostavlja na cjedilu onoga koji traži utočišta kod Njega i pokorava Mu se:

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًاوَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ
“A Allah će onome ko Ga se boji izlaza naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada. A onome ko se na Allaha osloni – On mu je dovoljan.” (Et-Talaq,2-3)

Također, On je to dalje ukazao Svojim riječima:

وَإِنْ خِفْتُمْ عَيْلَةً فَسَوْفَ يُغْنِيكُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ إِنْ شَاءَ
”A ako se bojite oskudice, pa Allah će vas, ako hoće, iz obilja svoga imućnim učiniti.” (Et-Tewbe, 28)

Izvor: http://www.stazomislama.com/nevjernicka-dominacija-nad-muslimanima-i-problem-muslimanske-slabosti/