Fikh

Kupovina kuće kamatnim kreditom

Pitanje:

Živim u Belgiji, oženjen sam, imam kći  i sina. S obzirom na poskupljenje iznajmljivanja i svu problematiku istog, kupio sam prije pet godina kuću koja je komotna za moju porodicu. Kupio sam je kreditom, ne od banke, već od organizacije socijalnog tipa pri državi. Procenat kamatne stope je bio nizak. Uslovi (organizacije kao davaoca kredita) su bili: da ne posjedujem drugu imovinu, da su mi mjesečna primanja niska,  da ne prodajem kuću prije navršenja osam godina, – ako je prodam poslije tog roka moram samo izvršiti obavezu duga – , da u kući živim,  da je ne iznajmljujem, da ne bude u njoj trgovačka radnja, i da ne kupujem drugu kuću.  Ono što plaćam mjesečno ne prelazi trećinu moje plate, i manje je od cijene iznajmljivanja ovakve kuće. Zaboravio sam reći da nam država vraća veliki procenat otplaćene kamate, to prelazi čak 80%.

Da li je ovakav kredit dozvoljen, odnosno da li ulazi u domen kamate? Da li moram prodati kuću?

Šejh Muhammed ibn Salih El-Munedžid

Odgovor:

Elhamdulillahi, i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu porodicu i njegove ashabe.

Kredit koji sadrži kamatnu korist je zabranjen i od velikih grijeha koji izazivaju srdžbu Znalca gajba/transcendentnog.  Zabrana kamate je općenita,  ne zastaje kod male ili velike kamatne koristi, čak kad bi procenat kamate bio jedan posto, ona je haram.

Otuda znaš da je tvoje pristajenje na takav kredit zabranjeno djelo, to od tebe iziskuje obavezno pokajanje Allahu subhanehu we te'ala  za učinjeno, bez odlaganja, te hitro  pristupanje isplati vrijednosti kredita kreditorskoj strani (njegovom davaocu). Sve to u prvoj prilici u kojoj će ti biti olakšano vraćanje duga.

Ono što pitaš kao zasebno  za  prodaju kuće je ovako:  Tvoja kupovina kuće je bila ispravna, kao i tvoje posjedovanje iste. Dakle, ne postoji problem u činu kupovine i prodaje (kuće), niti njezinom posjedovanju, nego je  problem u tvom uzimanju kamatnog kredita, a taj ugovor (kreditiranja) je odvojen od ugovora kupovine (kuće) .

Shodno tome, nema nikakve smetnje da zadržiš svoje vlasništvo nad kućom, već je smetnja i grijeh da potraje kamatni kredit u koji si ušao.  Zato trebaš da požuriš u isplati tog kredita shodno tvojim mogućnostima, kako bi se otarasio tragova i uticaja kamate.

A Allah najbolje zna.

Prijevod sa:

https://islamqa.info/ar/227216