EkonomijaRazno

Halal poslovne ideje za razvijanje malog biznisa u Bosni i Hercegovini

Ovo je . dio od 2 u serijalu Halal poslovne ideje

Svjetsko muslimansko tržište sa 1,8 milijardi potrošača je nedvojbeno vrlo značajna (i uglavnom neiskorištena) globalna prilika. Samo halal tržište je vrijedno nevjerovatnih 2,1 trilijuna američkih dolara ($) godišnje i raste do 500 milijardi $ godišnje zbog rasta globalnog muslimanskog stanovništva. Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u tom scenariju razvoja islamskog tržišta, kako svojim učešćem u ponudi roba i usluga muslimanskom svijetu na globalnom planu, tako i muslimanskoj zajednici na lokalnom nivou. Mnoštvo je uspješnih poslovnih projekata koji egzistiraju ili mogu egzistirati unutar jasno definisanih islamskih normi.

Svjedoci smo također, lošeg ekonomskog stanja muslimana u Bosni i Hercegovini, koje je često uzrokovano diskriminacijom i nespremnošću poslodavaca iz državnog i privatnog sektora da zaposle muslimana ili muslimanku koji javno praktikuju neku od islamskih obaveza kao što su puštanje brade kod muškaraca i kraćenje nogavica ili propisno oblačenje žene, bilo da se radi o hidžabu ili nikabu. Shodno tome, pravo je vrijeme da poduzmete akciju i započnete promjene svojih financijskih okolnosti sa malim kućnim poslovanjem.

Mnogi od tih poslova mogu se odvijati kao sporedna djelatnost u vaše slobodno vrijeme, a da vi i dalje radite svoj osnovni posao. Naravno, mogu se raditi i kao primarni i jedini posao, što će u konačnici dati još bolje poslovne rezultate. Sve više i više muslimana su u potrazi za fleksibilnim privatnim poslovima, tako da radeći za sebe mogu živjeti gdje god žele, raditi kad žele, i uravnotežiti svoj posao i rad za drugi svijet najbolje što mogu zarađujući prihode potrebne za izdržavanje svoje obitelji, ali i za udjeljivanje na Allahovom putu.

U nastavku vam nudimo neke jedinstvene poslovne ideje pokretanja malog kućnog biznisa za kojima na islamskom tržištu postoji niska ponuda i velika potražnja. Ove ideje pomoći će vam da započnete nove privatne poslovne poduhvate, od kojih se većina može pokrenuti sa ulaganjem od samo nekoliko stotina eura. Jeste li spremni pretvoriti jednu od sljedećih poslovnih ideja u mali kućni biznis?