EkonomijaRazno

Ponuda smještaja, noćenja i doručka u islamskom okruženju

Ovo je . dio od 2 u serijalu Halal poslovne ideje

Posljednjih godina je zabilježen veliki broj posjeta turista iz muslimanskih zemalja u Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno iz Turske, Saudijske Arabije i Kuvajta ali i ostalih zemalja Azijskog i Afričkog kontinenta..

Da li vaša kuća ima nekoliko različitih soba od kojih se neke vrlo malo ili nikako ne koriste? Bilo gdje da se nalazi vaša kuća, sigurno da postoji manje ili više prelijepih prirodnih pejzaža, kulturnih i historijskih znamenitosti, te privrednih objekata koje razni muslimani dolaze posjetiti i vidjeti. Razmislite tim posjetiteljima ponuditi smještaj u islamskom okruženju sa udobnim krevetom i halal doručkom u vlastitom domu.

Islamska turistička industrija definirana aktivnostima dozvoljenim po islamskim zakonima nudi veliki potencijal. Halal turizam je novi proizvod u turizmu koji pruža destinacije za odmor muslimanskim obiteljima koje se pridržavaju pravila Šerijata, ali i mogućnost muslimanskim poslovnim ljudima da mogu uskladiti svoj poslovni boravak u nekom mjestu sa svojim vjerskim obavezama.

Muslimani vole da ostanu u okruženju koje nudi sadržaje u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, koje pruža halal hranu, imajući na umu miješanje spolova i lagodnost nesmetanog obavljanja namaza i izvršavanja ostalih ibadeta.
Ovakav posao vam daje mogućnost da upoznate razne ljude i otkrijete različita mjesta bez napuštanja udobnosti svog doma. Ovo je jedan od onih dobrih kućnih malih poslovnih ideja koje mogu biti izuzetno zahvalne dok obezbjeđujete ljude sa dobrim krevetom, sjajnim doručkom ili ih vodite na izlete razgledavanja prirode i znamenitosti. Pokrenite posao pružanja usluga noćenja sa doručkom ulažući vaš kapital i vaše domaćinske sposobnosti da rade za vas u vašem vlastitom biznisu.

Kako biste pronašli kupce? Ova ideja je još uvijek nova za muslimanske potrošače, a želite biti sigurni da će naći baš vas.

Počnite tako što ćete izraditi vlastitu web stranicu i prijaviti je na tražilicama pomoću ključnih riječi koje uključuju ime vaše zemlje, vašeg grada, vašeg susjedstva i termina islamsko halal noćenje sa doručkom. Tako možete dobiti visoko rangiranu stranicu na tražilicama.

Istovremeno prijavite vašu ponudu na najpoznatije svjetske web stranice koje se bave pružanjem informacija o slobodnim smještajnim kapacitetima širom svijeta kao što je npr. www.booking.com.

Osim toga, u Bosni i Hercegovini postoje agencije koje organizuju posjete arapskih, turskih i drugih muslimanskih turista, te bi bilo neophodno da stupite sa njima u kontakt i preko njih ponudite vaše usluge.

Ono što je najvažnije i najinteresantnije u ovome poslu, jeste da je ponuda usluge noćenja sa doručkom samo jedna od početnih usluga koje možete ponuditi muslimanskim turistima, dok postoji veliki broj usluga koje možete naknadno nuditi, kao što su obilaženje znamenitosti, organizovanje izleta u prirodu, ručka ili večere, shopping izleta, sportskih aktivnosti i mnoštvo drugih ponuda što u konačnici ovisi o vašoj inovativnosti i snalažljivosti.