Bilježi imam Buharija od Ebu Hurejre, radijellahu 'anhu da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem rekao : ‘’Allah je rekao: ‘’Pripremio sam Mojim dobrim robovima, ono što oko nije vidjelo, što uho nije čulo i što čovjeku ne može ni naumpasti.’’1 Buhari 2 Muslim
Ovaj hadis Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem nam govori šta je to Allah pripremio ljudima, a kako ljudi nisu spremni ni jednim svojim čulom, niti svojim razumom zamisliti šta je to Allah pripremio.
Bilježi imam Ebu Nuaim u svome djelu „Opisi dženneta“, s vjerodostojnim lancem prenosioca, da je Poslanik , sallallahu 'alejhi ve sellem rekao: „Nema u džennetu ništa da liči onome što je na dunjaluku, osim imena“.
U hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim se kaže: „Mjesto, koje zauzima jedan bič u džennetu je bolji od dunjaluka i svega onoga što je na dunjaluku.“ U drugoj predaji, koja je također vjerodostojna, stoji: „Mjesto u džennetu u koje se zabode koplje je bolje od dunjaluka i svega što je na dunjaluku.“
Koliko mjesta zauzima zabodeno koplje? To je jedna neznatna površina; a Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem kaže da je to mjesto bolje od dunjaluka i svega što se nalazi na njemu.

Prenosi se od Enesa, radijellahu 'anhu da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem rekao: ‘’Džennet je prekriven poteškoćama i iskušenjima, a džehennem strastima.’’ 3 Muslim
To znači da put do dženneta nije lahak, već je popločan tegobama, iskušenjima, bolom, tugom, suzama, žrtvom i odricanjem. To nije put ispunjen prolaznim užicima, strastima i slastima dunjalučkim. Zbog toga, onaj ko želi džennet nastaniti, mora sebe pripremiti za sve vrste dunjalučkih iskušenja i mora uspješno savladati sve prepreke koje stoje na putu do dženneta.
Dr. Omer Eškar kaže: “Kroz historiju smo nailazili na razne primjere istinskog vjerovanja od strane posebnih žena. Neke od tih primjera muškarci nisu u stanju izvršiti. Među tim primjerima je svakako i Asija, žena Faraona, egipatskog vladara. Sebe je žrtvovala i predala svome Stvoritelju, ostavljajući pri tome iza sebe ovaj prolazni svijet i sve što je posjedovala kod svog supruga. Strpljivo je podnosila torture koje je nad njom sprovodio njen suprug, sve dok nije ispustila svoju čistu dušu koja je otišla njenom Stvoritelju.” 4 Sahihul-kasasin-nebevijj, str. 279. 5

Unatoč svim užicima u kojima je življela, vidjevši šehide kako jedan za drugima odlaze u nebeske užitke, poželjela je biti blizu svoga Gospodara, a počela je mrziti Faraonovu blizinu. Pošto je Faraon ubio njegovateljicu svoje kćerke, vjernicu, ušao je kod nje i počeo pokazivati svoju silu.
O kako si se digao protiv Allaha, teško ti se, povika ona iz sveg glasa, obznanjujući svoje vjerovanje u Allaha, dželle šanuhu. Na to se Faraon razljuti i zakleo se da će je ubiti ako ne zanijeće vjerovanje u Uzvišenog Allaha.
Onda je naredio da je razapnu na veliku željeznu ploču i da se njene ruke i noge okuju. Naredi da je udaraju bičevima. Krv poče curiti iz tijela, a meso se odvajati od kostiju.
Kad je patnja postala nesnosna i kad je Asija pogledala smrt u oči, podigla je pogled prema nebu: “Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu, i spasi me od faraona i mučenja njegovog, i izbavi me od naroda nepravednog!”

وَضَرَبَ ٱللَّهُ مَثَلًا لِّلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱمْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ٱبْنِ لِى عِندَكَ بَيْتًا فِى ٱلْجَنَّةِ وَنَجِّنِى مِن فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِۦ وَنَجِّنِى مِنَ ٱلْقَوْمِ ٱلظَّٰلِمِينَ ١١

11 A onima koji vjeruju – Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: "Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!"

Et-Tahrim, 11

Njena je molba doprla tamo gdje treba. Ibn Kesir, rahimehullah, navodi: “Allah joj je tada pokazao njenu kuću u Džennetu, pa se ona samo nasmiješila i umrla.”
Da, umrla je kraljica koja je življela u obilju, mirisima, radosti…Ostavila je svoje haljine, mirise, sluge i prijateljice, a izabrala smrt. Međutim, sad je u daleko većem užitku, sad ima koristi od strpljivog obavljanja ibadeta i sustezanja od strasti.
“I Allah će pomoći onima koji su na Pravom putu.”

وَيَزِيدُ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ٱهْتَدَوْا۟ هُدًى وَٱلْبَٰقِيَٰتُ ٱلصَّٰلِحَٰتُ خَيْرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ مَّرَدًّا ٧٦

76 i Allah će pomoći onima koji su na Pravome putu! A dobra djela koja vječno ostaju – od Gospodara tvoga biće bolje nagrađena i ljepše uzvraćena.

Merjem, 76


„I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje.“

وَسَارِعُوٓا۟ إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا ٱلسَّمَٰوَٰتُ وَٱلْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ ١٣٣

133 i nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje,

Alu-Imran, 133

“A Džennet će biti primaknut čestitima, neće biti ni od jednog daleko.Ovo je ono što vam je obećano, svakome onome koji se kajao i čuvao, koji se Milostivoga bojao, iako Ga nije vidio, i koji je srce odano donio. Uđite u njega, u miru, ovo je Dan vječni!” U njemu će imati što god zažele – a od Nas i više.”

وَأُزْلِفَتِ ٱلْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِينَ غَيْرَ بَعِيدٍ ٣١

31 A Džennet će biti primaknut čestitima, neće biti ni od jednog daleko –

Qaf, 31

Uzvišeni Allah učvršćuje one koji vjeruju i iz Svoje milosti olakšava im puteve usavršavanja njihovog vjerovanja. Molimo Allaha da učvrsti naša srca u pokornosti samo Njemu. O Ti Koji, prevrćeš srca i poglede, učvrsti naša srca na Tvojoj vjeri.
Ummu Humejra