Za sestreRazno

Radi na potpomaganju Allahove vjere

Radi na potpomaganju Allahove vjere

Sestro nemoj živjeti samo za sebe, ponesi teret ove vjere. Neka tvoja briga ne bude odijevanje, kupovanje obuće, frizura, već neka tvoja najveća briga bude kako ćeš se staviti u službu islama, kako ćeš posavjetovati grešnicu koju vidiš…
Budi blagoslovljena ma gdje bila, budi ženama od koristi kad sijeliš s njima, dijeli kasete s korisnim sadržajem, savjetuj ih, umiljavaj im se, jer ti najljepše govoriš:

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَآ إِلَى ٱللَّهِ وَعَمِلَ صَٰلِحًا وَقَالَ إِنَّنِى مِنَ ٱلْمُسْلِمِينَ ٣٣

33 A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: "Ja sam doista musliman!"

Fussilet, 33

U najuzvišenija djela, koja žena muslimanka obavlja, spada potpomaganje Allahove, dželle we `ala, vjere u stvarnom životu kao i djelovanje na primjeni njenog programa u životu pojedinca i porodice, a tako i društava i države. Iskrena žena muslimanka, koja je svjesna upute svoje vjere, u svojoj dubini osjeća da njen ibadet ostaje nepotpun, ukoliko ona podbaci u ovom dinamčnom dijelu svoga života, kao i života svih muslimana. Jer, njime se ostvaruje veliki cilj radi kojeg je Allah dželle we `ala stvorio ljude i džine, a to je isticanje Allahove Riječi na Zemlji, putem čega se jedino ostvaruje ljudski ibadet prema Allahu dželle we `ala:

وَمَا خَلَقْتُ ٱلْجِنَّ وَٱلْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ ٥٦

56 Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju,

Ez-Zarijat, 56

Time se jedino u stvarnom životu ostvaruje značenje riječi:
” La ilahe illallah Muhammed resulullah” – Nema boga osim Allaha, Muhammed je Allahov Poslanik.“

Potpomaganje Allahove dželle we `ala vjere i pristupanje pozivu u Njegovu vjeru bio je dug žene muslimanke u početku islama. Iman je oživljavao srca žena muslimanki, prekrivajući ih i silovito izbijajući iz njih. Nisu mogle ostati u kućama nevjerstva, daleko od svjetlosti islama, njegove velikodušnosti i sjaja. Činile su hidžru u pratnji svojih muževa, ako su ih imale, a njihova hidžra je kao i hidžra muškaraca, čineći to iz pokornosti prema Allahu dželle we `ala i radi potpomaganja Njegove vjere.

One su se žrtvovale na Allahovom putu, kao što su se žrtvovali i muškarci. Vjerovanje u odredbu bilo je povodom da Ummu Kulsum bintu `Ukbe bin Ebi Mu`it sama učini hidžru u Medinu u periodu primirja koje je sklopljeno na Hudejbijji.
Sestro, pogledaj šta se dešava u zemljama za koje tvrde da u njima vlada demokratija. Naprimjer, u Americi svakog dana bude silovano 1900 djevojaka, od toga 20% bude silovano od vlastiti očeva. Dalje, u spomenutoj zemlji godišnje bude ubijeno oko milion djece, što abortusom, što oduzimanjem života neposredno poslije rođenja. U njihovoj državi 60% brakova završi razvodom. U Velikoj Britaniji u vanbračnoj vezi zatrudni 170 maloljetnica svake sedmice.
Vjernice se nadmeću u dobrim djelima, malim i velikim, na svakom polju imaju učešće. Ovo je zato jer vjernica ne zna koje je djelo može uvesti u Džennet. Možda zbog kasete s islamskim sadržajem koju pokloni nekoj djevojci u školi, odnosno možda joj Allah, dželle šanuhu, zbog savjeta koji da dopusti Svoje zadovoljstvo i oprosti grijehe.

„Kad bi jedna žena iz Dženneta provirila na stanovnike Zemlje, osvijetlila bi prostor između nebesa i Zemlje i ispunila ga mirisom. A jedan veo na njezinoj glavi vredniji je od ovoga svijeta i svega što se nalazi na njemu.“ 1

Napisala: Ummu Humejra