Razno

Najbolji dunjalučki užitak

Šta je istinska potražnja svakog čovjeka na dunjaluku, svejedno bio on od dobrodušnih ili od pokvarenjaka, bio on bogat ili siromašan, kakav god društveni status imao, i šta god mu životno zanimanje bilo?

Naime, svi su u potrazi za srećom. Svaki čovjek čezne da bude sretan, svi tragaju za srećom, ali se razlikuju u pogledu na sreću.

زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ ٱلشَّهَوَٰتِ مِنَ ٱلنِّسَآءِ وَٱلْبَنِينَ وَٱلْقَنَٰطِيرِ ٱلْمُقَنطَرَةِ مِنَ ٱلذَّهَبِ وَٱلْفِضَّةِ وَٱلْخَيْلِ ٱلْمُسَوَّمَةِ وَٱلْأَنْعَٰمِ وَٱلْحَرْثِ ذَٰلِكَ مَتَٰعُ ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا وَٱللَّهُ عِندَهُۥ حُسْنُ ٱلْمَـَٔابِ ١٤

14 Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha.

Alu-Imran, 14


Neki vide da je sreća borba za imetkom, neki da je to visok položaj u društvu, drugi da je to visoko obrazovanje i zvanja, itd.
Međutim, sve prethodno je dio sreće, ili trenutna radost koja prolazi sa nestankom tih stvari.
Kaže Allah subhanehu ve te'ala obraćajući se Svome poslaniku sallallahu 'alejhi ve sellem :

فَلَا تُعْجِبْكَ أَمْوَٰلُهُمْ وَلَآ أَوْلَٰدُهُمْ إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللَّهُ لِيُعَذِّبَهُم بِهَا فِى ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا وَتَزْهَقَ أَنفُسُهُمْ وَهُمْ كَٰفِرُونَ ٥٥

55 Neka te ne oduševljavaju bogatstva njihova, a ni djeca njihova! Allah hoće da ih njima kazni na ovome svijetu i da skončaju kao nevjernici.

Et-Tewbe, 55


Istinska, odnosno suštinska sreća nije neka zamršena matematička formula ili teško dokaziva postavka atomske fizike. Naprotiv, srž sreće se nalazi u samo dvije stvari koje, kada izostanu, izgubi se i sreća. Ovo je spomenuo Allah u Kur'anu:

مَنْ عَمِلَ صَٰلِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ ٩٧

97 Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.

En-Nahl, 97


Kaže ibn Abbas radijellahu 'anhu da sintagma „dobar život“ znači sretan život.
Smiren, staložen, i nadasve uređen život je samo kod vjernika. Na ovo upućuje i sljedeći ajet:

ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ ٱللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ ٱللَّهِ تَطْمَئِنُّ ٱلْقُلُوبُ ٢٨

28 one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!"

Er-Ra'd, 28


Nakon vjerovanja i činjenja dobrih djela, postoje brojne blagodati koje upotpunjuju tu sreću. One esencijalne je imenovao Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem u sljedećem hadisu. Bilježi imam Muslim u svom sahihu od Sad radijellahu 'anhu da je rekao Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem :

„Četiri stvari su od sreće: dobra žena, prostran dom, dobar komšija, i udobna jahalica“.
I rekao je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem:

„Zaista je dunjaluk užitak, a najbolji dunjalučki užitak jeste dobra žena.“ 1
Spomenuta dobra žena je samo onakva kakvom je opisao Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem u hadisu kojeg je zabilježio imam Ahmed u Musnedu:
„Ona koja kada je čovjek pogleda – razveseli ga, i koja kad joj naredi – pokori mu se, i koja čuva svoju čast i njegov imetak od onoga što on nevoli (što mu je mrsko.)“

Naša je gorka istina da mlad čovjek to ne shvata, gorka – jer nerazumijevanje ovoga često rezultira razvodom a zatim zapuštenom djecom, a istina – jer nam se upravo to dešava.
Nije šerijat pogriješio kad je dobru ženu, vjernicu opisao kao pola čovjekove/muževe vjere! Sretan je onaj ko se u to pozitivno uvjeri.