Najbolji dunjalučki užitak

Šta je istinska potražnja svakog čovjeka na dunjaluku, svejedno bio on od dobrodušnih ili od pokvarenjaka, bio on bogat ili siromašan, kakav god društveni status imao, i šta god mu životno zanimanje bilo?

Naime, svi su u potrazi za srećom. Svaki čovjek čezne da bude sretan, svi tragaju za srećom, ali se razlikuju u pogledu na sreću.

Alu-Imran,


Neki vide da je sreća borba za imetkom, neki da je to visok položaj u društvu, drugi da je to visoko obrazovanje i zvanja, itd.
Međutim, sve prethodno je dio sreće, ili trenutna radost koja prolazi sa nestankom tih stvari.
Kaže Allah subhanehu ve te'ala obraćajući se Svome poslaniku sallallahu 'alejhi ve sellem :

فَلَا تُعْجِبْكَ أَمْوَٰلُهُمْ وَلَآ أَوْلَٰدُهُمْ ۚ إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللَّهُ لِيُعَذِّبَهُم بِهَا فِى ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا وَتَزْهَقَ أَنفُسُهُمْ وَهُمْ كَٰفِرُونَ ٥٥

55 Neka te ne oduševljavaju bogatstva njihova, a ni djeca njihova! Allah hoće da ih njima kazni na ovome svijetu i da skončaju kao nevjernici.

At-Tawbah, 55


Istinska, odnosno suštinska sreća nije neka zamršena matematička formula ili teško dokaziva postavka atomske fizike. Naprotiv, srž sreće se nalazi u samo dvije stvari koje, kada izostanu, izgubi se i sreća. Ovo je spomenuo Allah u Kur'anu:

مَنْ عَمِلَ صَٰلِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةً طَيِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا۟ يَعْمَلُونَ ٩٧

97 Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.

An-Nahl, 97


Kaže ibn Abbas radijellahu 'anhu da sintagma „dobar život“ znači sretan život.
Smiren, staložen, i nadasve uređen život je samo kod vjernika. Na ovo upućuje i sljedeći ajet:

ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ ٱللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ ٱللَّهِ تَطْمَئِنُّ ٱلْقُلُوبُ ٢٨

28 one koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!"

Ar-Rad, 28


Nakon vjerovanja i činjenja dobrih djela, postoje brojne blagodati koje upotpunjuju tu sreću. One esencijalne je imenovao Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem u sljedećem hadisu. Bilježi imam Muslim u svom sahihu od Sad radijellahu 'anhu da je rekao Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem :

„Četiri stvari su od sreće: dobra žena, prostran dom, dobar komšija, i udobna jahalica“.
I rekao je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem:

„Zaista je dunjaluk užitak, a najbolji dunjalučki užitak jeste dobra žena.“ 1
Spomenuta dobra žena je samo onakva kakvom je opisao Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem u hadisu kojeg je zabilježio imam Ahmed u Musnedu:
„Ona koja kada je čovjek pogleda – razveseli ga, i koja kad joj naredi – pokori mu se, i koja čuva svoju čast i njegov imetak od onoga što on nevoli (što mu je mrsko.)“

Naša je gorka istina da mlad čovjek to ne shvata, gorka – jer nerazumijevanje ovoga često rezultira razvodom a zatim zapuštenom djecom, a istina – jer nam se upravo to dešava.
Nije šerijat pogriješio kad je dobru ženu, vjernicu opisao kao pola čovjekove/muževe vjere! Sretan je onaj ko se u to pozitivno uvjeri.

  1. muslim: