Kaže Uzvišeni Allah:

 

كِتَٰبٌ أَنزَلْنَٰهُ إِلَيْكَ مُبَٰرَكٌ لِّيَدَّبَّرُوٓا۟ ءَايَٰتِهِۦ وَلِيَتَذَكَّرَ أُو۟لُوا۟ ٱلْأَلْبَٰبِ ٢٩

29 Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili.

Sad, 29

Pogledajmo savremena naučna dostignuća iz ovog polja nauke koja tek danas potvrđuje ono što je rečeno u Kur'anu prije više od 1400 godina. Allahovo obećanje se ispunilo: “Pokazat ćemo im Naše znakove u svemirskim prostranstvima”. Kaže o tome Uzvišeni Allah:

لَا ٱلشَّمْسُ يَنۢبَغِى لَهَآ أَن تُدْرِكَ ٱلْقَمَرَ وَلَا ٱلَّيْلُ سَابِقُ ٱلنَّهَارِ وَكُلٌّ فِى فَلَكٍ يَسْبَحُونَ ٤٠

40 Nit' Sunce može Mjesec dostići nit' noć dan prestići, svi oni u svemiru plove.

Ja-Sin, 40

A do otkrića da se u svemiru nebeska tijela kreću došlo je tek krajem 17. stoljeća. U vremenu objave Kur'ana nije bilo moguće čovjeku da kaže: “Sve se u kosmosu kreće”. Je li neko prije išao u kosmos da zna da se sve kreće u njemu, ili da li je imao mogućnosti da to istražuje, ili je imao teleskope?!

Pogledajmo sada dva važna ajeta koja bi se mogla odnositi na orbite Sunca i Mjeseca:

وَهُوَ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلَّيْلَ وَٱلنَّهَارَ وَٱلشَّمْسَ وَٱلْقَمَرَ كُلٌّ فِى فَلَكٍ يَسْبَحُونَ ٣٣

33 I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove.

El-Enbija', 33

لَا ٱلشَّمْسُ يَنۢبَغِى لَهَآ أَن تُدْرِكَ ٱلْقَمَرَ وَلَا ٱلَّيْلُ سَابِقُ ٱلنَّهَارِ وَكُلٌّ فِى فَلَكٍ يَسْبَحُونَ ٤٠

40 Nit' Sunce može Mjesec dostići nit' noć dan prestići, svi oni u svemiru plove.

Ja-Sin, 40

Ovdje se ukazuje na jasnu činjenicu: postojanje orbita za Mjesec i Sunce, a učinjena je i aluzija na pomjeranje ovih tijela u prostoru vlastitim kretanjem. U naše doba veoma je rašireno shvatanje da se Mjesec okreće oko Zemlje sa periodom od 29,5 dana. Postojanje sunčeve orbite teže je shvatljivo, obzirom da smo naviknuti da smatramo kako je naš sunčev sistem organizovan oko Sunca. Prema poimanju moderne nauke naša galaksija sadrži znatan broj zvijezda koje su raspoređene po jednom kolutu koji je gušći u centru nego na periferiji. Tu Sunce zauzima položaj udaljen od centra koluta. Prema nauci galaksija se okreće oko sebe sa svojim centrom kao osovinom, iz čega proizilazi da se Sunce okreće oko tog istog centra po kružnoj putanji. Moderna astronomija računala je elemente ovog kretanja. Shapley je 1917.procijenio da je Sunce udaljeno od centra galaksije 10 kiloparsea, što u kilometrima približno odgovara brojki 3 uz dodatnih 17 nula. Da bi se posve okrenuli oko sebe galaksiji i Suncu je potrebno otprilike 250  km/h.

Među ovim čvrstim dokazima, koje nam Allah spominje iz područja astronomije je i opis kako će nastupiti uništenje svijeta.

Kaže Uzvišeni:

وَإِذَا ٱلْكَوَاكِبُ ٱنتَثَرَتْ ٢

2 i kada zvijezde popadaju,

El-Infitar, 2

1

فَإِذَا ٱلنُّجُومُ طُمِسَتْ ٨

8 Kada zvijezde sjaj izgube

El-Murselat, 8


Allah tačno spominje razliku između planeta i zvijezda. Smrt planete znači njeno raspadanje, a smrt zvijezde znači njeno gašenje. “I kada se zvijezde ugase”, tj. izgube svoj sjaj.

Pogledajmo šta kaže poznati astrofizičar Hans Rau u svojoj knjizi “Sunčeva energija”:

“Svake godine nestaju dva tuceta zvijezda ili zbog eksplozije ili zbog raspadanja ili zbog utroška ukupne količine vlastite vodikove mase. Što god zvijezde troše više vodika, to više gube na gustoći, dok im svjetlosna snaga opada”. Jasno je da opadanje svjetlosne snage, u stvari, znači gašenje zvijezda što dokazuje zapanjujuću preciznost Kur'anskog teksta.

Priredio: Armin Redžić