Uzvišeni Allah kaže:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ٱدْعُونِىٓ أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِى سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ ٦٠

60 Gospodar vaš je rekao: "Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno, u Džehennem poniženi."

Gafir, 60

Stvari na koje moraš obavezno paziti u svojoj dovi:

1. Dova s priželjkivanjem i iščekivanjem.

Doista je dova naređena i obećano je da će ona biti uslišana.U četiri Sunena zabilježena je predaja od En-Numana ibn Bešira radijellahu 'anhu , da je Vjerovjesnik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao:

“Zaista je dova ibadet”, a zatim je proučio: “I Gospodar vaš reče: ‘ Molite Me, Ja ću vam se odazvati. “

2. Prisutnost srca i iščekivanje Allahovog 'azze we dželle odaziva na dovu.

Ovaj uzrok bilježi imam Et-Tirmizi rahimehullah u predaji od Ebu Hurejre radijellahu 'anhu gdje stoji da je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao:

“Dovite Allahu i budite ubjeđeni u uslišanje dove ; doista Allah ne prima dovu koja je upućena iz nemarnog srca.”

3. Nepožurivanje.

Ne ostavljaj dovu zbog toga što ti nije uslišana onda kada ti to želiš. To požurivanje je prepreka u uslišavanje dove, a postavljena je tu kako rob ne bi prestao da iščekuje uslišenje dove makar to potrajalo, jer Uzvišeni, doista, voli one koji Ga često mole.

Učenje dove nikad nije propalo

Od Allahove azze ve dželle, milosti prema Njegovom robu je i to da rob traži od Njega neku dunjalučku potrebu, pa je On Uzvišeni njemu ispuni i nadoknadi mu s nečim što je bolje od toga, ili da On time ukloni od njega neko zlo, ili da mu je sačuva za Ahiret (tj. nagradu za tu dovu); sa upućenom dovom može mu oprostiti grijeh, kao što su navodi u hadisu Džabira radijellahu 'anhu , da je Vjerovjesnik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao:

“Nema nikoga ko upućuje dovu tražeći od Allaha a da mu Allah neće dati to što je tražio, ili da ga time sačuva od zla poput toga, sve dok ne bude zatražio grijeh ili kidanje rodbinskih veze.”

Prenosi se od Enesa radijellahu 'anhu da je rekao:

“Nemojte posustajati od dove, jer uistinu niko neće propasti sa dovom.”

Hikmet (mudrost)

Ko nastavi s kucanjem na vrata, očekivati je da će mu biti otvoreno. Kada rob ustrajava u dovi, a želi i iščekuje uslišenje dove bez prekidanja tog iščekivanja, tada je stvarno blizu uslišenja dova.”

Allah 'azze we dželle neće otvoriti nekom robu vrata dove, a da mi ne otvori i vrata uslišenja iste.

 

Dersovi odgoja:
Halid b. Abdur-Rahman El-Husejnan rahimehullah

Preuzeto sa:

Stazomislama.com