TefsirKur'an

Svako će saznati ono što je pripremio

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ إِذَا ٱلشَّمْسُ كُوِّرَتْ ١ وَإِذَا ٱلنُّجُومُ ٱنكَدَرَتْ ٢ وَإِذَا ٱلْجِبَالُ سُيِّرَتْ ٣ وَإِذَا ٱلْعِشَارُ عُطِّلَتْ ٤ وَإِذَا ٱلْوُحُوشُ حُشِرَتْ ٥ وَإِذَا ٱلْبِحَارُ سُجِّرَتْ ٦ وَإِذَا ٱلنُّفُوسُ زُوِّجَتْ ٧ وَإِذَا ٱلْمَوْءُۥدَةُ سُئِلَتْ ٨ بِأَىِّ ذَنۢبٍ قُتِلَتْ ٩ وَإِذَا ٱلصُّحُفُ نُشِرَتْ ١٠ وَإِذَا ٱلسَّمَآءُ كُشِطَتْ ١١ وَإِذَا ٱلْجَحِيمُ سُعِّرَتْ ١٢ وَإِذَا ٱلْجَنَّةُ أُزْلِفَتْ ١٣ عَلِمَتْ نَفْسٌ مَّآ أَحْضَرَتْ ١٤

1 Kada sunce sjaj izgubi, 2 i kada zvijezde popadaju, 3 i kada se planine pokrenu, 4 i kada steone kamile bez pastira ostanu, 5 i kada se divlje životinje saberu, 6 i kada se mora vatrom napune, 7 i kada se duše sa tijelima spare, 8 i kada živa sahranjenā djevojčica bude upitana 9 zbog kakve krivice je umorena, 10 i kada se listovi razdijele, 11 i kada se nebo ukloni, 12 i kada se Džehennem raspali, 13 i kada se Džennet približi – 14 svako će saznati ono što je pripremio.

Et-Tekvir, 1 - 14

Pitanje :

Kada je El-Faruk radijellahu 'anhu  došao do riječi Uzvišenog: „Svaka će duša saznati ono što je pripremila“ rekao je: „Zbog ovog je otpočeo cio govor.“  Šta je značenje ovog tefsira?

Odgovor:

Hvala pripada Allahu, neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu porodicu i sve njegove ashabe. A zatim:

Cilja se na Omera radijellahu 'anhu, i da ovaj njegov govor znači: Odgovor na zakletvu od početka sure jeste ovaj ajet:

عَلِمَتْ نَفْسٌ مَّآ أَحْضَرَتْ ١٤

14 svako će saznati ono što je pripremio.

Et-Tekvir, 14

Rekao je veliki učenjak Et-Tahir ibn ‘Ašur rahimehullah u svom tefsiru:

„Prenosi se od Omera ibn Hattaba radijellahu 'anhu da je proučio početak ove sure, pa kada je došao do ovog ajeta: „Svaka će duša saznati ono što je pripremila“, rekao je : „Zbog ovog je naveden cio niz događaja (na Sudnjem danu)“, tj. ovaj je ajet odgovor na zakletvu 1.

Značenje ajeta: „Svaka će duša saznati ono što je pripremila“, tj. biće upoznata sa onim što je donijela (od svih djela), pa će to dobro znati.“

A Allah najbolje zna.

Prijevod sa:

http://fatwa.islamweb.net/fatwa/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=325450