Kada je islam obasjao Zemlju svojim svjetlom, Rumejsa bint Milhan (Umm Sulejm) ulazila je u četvrtu deceniju života. Njen muž, Malik ibn en-Nadr, jako ju je volio i obasipao je svakovrsnim darovima tako da je živjela lijepo i lagodno. Stanovnici Jesriba s čežnjom su gledali na sretnog muža, koji je živio u braku kakav se samo poželjeti može, pored razborite, pronicljivc i poslušne žene. Kada su Jesrib obasjale zrake Muhammedove sallallahu 'alejhi ve sellem upute dolaskom slavnog misionara i daije Musaba ibn Umejra, Rumejsino srce se otvorilo za uputu kao što se čaška cvijeta otvara po izlasku sunca. Obznanila je primanje islama onda kada su se muslimani mogli na prste nabrojati. Zatim je pozvala i svoga voljenog muža da zahvati iz čistog Božanskog izvora zajedno s njom i da ostvari vrhunac dunjalučke sreće, a to je vjerovanje u Gospodara i Stvoritelja svih svjetova.

Međutim, grudi njenog muža nisu kao njene bile otvorene za islam i nimalo se nije obradovao tom pozivu. Naprotiv, pozvao je svoju suprugu da se vrati staroj vjeri, vjeri očeva i djedova. Međutim, nijedno nije popuštalo u stavovima i uvjerenjima. Rumejsa je mrzila povratak u nevjerstvo kao što je mrzila da bude bačena u vatru, a Malik je iz inata još više ustrajavao u idolopoklonstvu. Rumejsa je imala jasne i ubjedljive dokaze u raspravi s mužem i pobijala je njegovu neistinu jasnom istinom. Malik je u kući imao drvenog idola kome se umjesto Allaha molio, a ona mu je nakon toga govorila:

“Zar da robuješ drvetu koje je niklo iz zemlje koju gaziš i u koju svoj izmet odlažeš?! Zar da obožavaš drvo koje ti je isklesao abesinski stolar u Medini?!”

Kada više nije mogao podnijeti njene ubjedljive dokaze, njen muž se zaputio prema Šamu, onako, glavom bez obzira i bez jasnog cilja i nedugo nakon toga umro je u Šamu kao nevjernik.

U Medini se brzo pročulo da je Rumejsa postala udovica. Mnogi muškarci željeli su je prositi, ali su se bojali da će ih odbiti zbog razlike u vjeri. Zejd ibn Sehl, poznat po nadimku Ebu Talha, nadao se da će ga prihvatiti zbog njihove bliskosti, oboje su bili iz plemena Benu Nedždžar.

Ebu Talha se zaputio njenoj kući i obratio joj se po nadimku rekavši:
“O Umm Sulejm, došao sam da te prosim. Nadam se da se neću vratiti razočaran.”

Ona reče: “Tako mi Allaha, o Ebu Talha, takav kao ti se ne odbija. Međutim, ti si nevjernik, a ja muslimanka, nije mi dozvoljeno udati se za tebe. Ako primiš islam, to je moj mehr, drugi mi ne treba.” Rekao je: “Pusti me da razmislim”, i vratio se kući. Sutradan je došao i pred Rumejsom izjavio:
“Svjedočim da nema istinskog boga, osim Allaha, Jedinog Koji nema sudruga, i svjedočim da je Muhammed Allahov rob i poslanik.” Ona je na to radosno rekla: “Sada kad si primio islam, želim te za muža.” Nakon toga ljudi u Medini su govorili: “Niko nije imao plemenitiji mehr od Umm Sulejm, jer je njen mehr bio islam.”

Umm Sulejm je voljela Allahovog Poslanika  sallallahu 'alejhi ve sellem svim svojim bićem. Kolika je bila njena ljubav prema Poslaniku sallallahu 'alejhi ve sellem najbolje govori predaja od njenog sina Enesa u kojoj stoji:
“Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem je jednog popodneva zaspao u našoj kući. Vrućina je bila velika tako da mu je znoj počeo kapati s čela. Moja majka je uzela jednu bočicu i  u nju je brisala i cijedila znoj. To je probudilo Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem pa je rekao: ‘Umm Sulejm, šta to radiš?’ Odgovorila je: ‘Allahov Poslaniče, skupljam tvoj znoj i miješam ga s našim mirisom i tako dobijem najljepši miris.'”

Na njenu ljubav prema Poslaniku sallallahu 'alejhi ve sellem ukazuje i to da je njen sin Enes imao čuperak pušten preko čela, koji je njen muž želio ošišati, ali ona mu  to nije dozvolila jer je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem uvijek milovao Enesa sklanjajući mu taj čuperak sa čela. 

Osim što je bila vjernica snažnog imana, razborita žena, najbolja supruga i majka, Umm Sulejm je bila i borac na Allahovom putu. Njene grudi udisale su prašinu na Allahovom putu, njene ruke su bile natopljene krvlju ranjenika dok ih je privijala i brisala. Osim toga, ona je nosila opskrbu i pripremala strijele, i napojila mnogo žednih mudžahida koji su davali svoje živote na Allahovom putu.Između ostalog, bila je učesnik Bitke na Uhudu zajedno s mužem Ebu Talhom i Poslanikom sallallahu 'alejhi ve sellem . Nakon svega, zar bi neko mogao poželjeti veću sreću i ljepši završetak dunjalučkog života od nje?! Kako, kada je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem rekao:

“Vidio sam sebe kako sam ušao u Džennet kad tamo Rumejsa bint Milhan, žena Ebu Talhe.!” [Buhari:Muslim] 

Napisala Ummu Humejra