Najvrijednije واوالجماعة u Kur’anu, tj. el-vav koje označava množinu.

Rekao je šejh Eš-Šenkiti rahimehullah u svom tefsiru Advau-l-bejan u vezi riječi Uzvišenog:

ثُمَّ أَوْرَثْنَا ٱلْكِتَٰبَ ٱلَّذِينَ ٱصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِّنَفْسِهِۦ وَمِنْهُم مُّقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌۢ بِٱلْخَيْرَٰتِ بِإِذْنِ ٱللَّهِ ذَٰلِكَ هُوَ ٱلْفَضْلُ ٱلْكَبِيرُ ٣٢ جَنَّٰتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَلُؤْلُؤًا وَلِبَاسُهُمْ فِيهَا حَرِيرٌ ٣٣

32 Mi ćemo učiniti da Knjigu poslije naslijede onī Naši robovi koje Mi izaberemo; biće onih koji će se prema sebi ogriješiti, biće onih čija će dobra i loša djela podjednako teška biti, i biće i onih koji će, Allahovom voljom, svojim dobrim djelima druge nadmašiti – za to će veliku nagradu dobiti: 33 edenske perivoje u koje će ući, u kojima će se zlatnim narukvicama, biserom ukrašenim, kititi, a haljine će im, u njima, od svile biti.

Fatir, 32 - 33

Uzvišeni je pojasnio da su oni koje je On odabrao tri kategorije:

  1. Nepravedan prema sebi, a to je onaj koji se pokorava Allahu ali Mu i grijeh čini;
  2. Umjereni, tj. onaj koji se pokorava Allahu i ne griješi Mu, međutim ne približava se Allahu dobrovoljnim ibadetom kao vidom pokornosti;
  3. Onaj koji druge pretiče u dobru, a to je onaj što izvršava obaveze i kloni se harama, i približava se Allahu pokornošću i ibadetima koji nisu obavezni.

Zatim je Uzvišeni obećao svima džennete edenske – a On ne iznevjerava Svoje obećanje – kada je rekao:

جَنَّٰتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَلُؤْلُؤًا وَلِبَاسُهُمْ فِيهَا حَرِيرٌ ٣٣

33 edenske perivoje u koje će ući, u kojima će se zlatnim narukvicama, biserom ukrašenim, kititi, a haljine će im, u njima, od svile biti.

Fatir, 33

El-vav الواو u riječi يدخلونها – jedhuluneha obuhvata sve tri kategorije: nepravednog prema sebi, umjerenog i onoga što pretiče druge u hajru.

Zbog ovoga je neka ulema rekla: ovaj el-vav الواو ima pravo da se ispiše zlatnim nitima, jer nije ostao niko od muslimana van ove tri kategorije.