يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُتِبَ عَلَيْكُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ ١٨٣

183 O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili,

El-Bekare, 183

Uzvišeni je spomenuo da je post bio propisan onima prije nas zbog nekoliko stvari, od toga je:

Prvo

Vid utjehe da je ovo zaduženje bilo obavezno i drugima mimo vas, i da su to oni izvršili. Jer se čovjek tješi i nestaje mu briga i bunt kada je obavezan onime čime je obavezan i neko drugi, za razliku da je samo njemu naređena određena obaveza mimo drugih ljudi.

Drugo

U ovome je podstrek i bodrenje na isto djelo! Kako? Ummet Muhammedda sallallahu 'alejhi ve sellem je najbolji ummet, kao što kaže Uzvišeni:

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِٱلْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ ٱلْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِٱللَّهِ وَلَوْ ءَامَنَ أَهْلُ ٱلْكِتَٰبِ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُم مِّنْهُمُ ٱلْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ ٱلْفَٰسِقُونَ ١١٠

110 Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete. A kad bi sljedbenici Knjige ispravno vjerovali, bilo bi bolje za njih; ima ih i pravih vjernika, ali, većinom su nevjernici.

Alu-Imran, 110

. U hadisu je došlo: „Doista ste vi potpuniji za sedamdeset ummeta/zajednica, vi ste najbolji i najpočašćeniji kod Allaha.“ 1. Pa ako su oni koji su ispod ovog ummeta izvršili što im bijaše naređeno – a ovaj ummet je najbolji ummet – onda je ovaj ummet još preči da izvrši Allahovu naredbu!

Treće:

Ovdje je pojašnjenje stepena propisanosti posta. Stvar koju Allah određuje propisom vjere u svakom zakonodavstvu je dokaz o vrijednosti tog djela naspram ostalih djela, i dokaz da ispravnost vjere svih naroda (kroz historiju) ne može postojati bez toga, makar se zakonodavstva razlikovala u drugim propisima. Dakle, ibadet koji je obavezan u svakom šerijatu zapravo je više prisan ljudskoj urođenoj prirodi od drugih ibadeta, iako su svi ibadeti suglasni sa ljudskom prirodom u kojoj je stvoren, međutim, razlikuju se u stepenu skladnosti sa nepatvorenom prirodom čovjeka.

Allah je blag i milostiv prema Svojim robovima, a prema ummetu Muhammeda sallallahu 'alejhi ve sellem je najmilostiviji. Pa kada je odredio ibadet kojim se smilovao prijašnjim narodima da bude uzrokom milosti ummetu Muhammeda sallallahu 'alejhi ve sellem , onda je to dokaz da je Allah odabrao iz zakonodavstava drugih naroda djelo koje najviše sadržava milost i lahkoću.

Četvrto

U ovome je pojašnjenje opasnosti da se oponira Allahovoj naredbi o postu. Naime, kada je Allah pojasnio da je obaveznost posta obaveza prethodnih naroda kao i obaveza ovome ummetu, zapravo je ukazao da ostavljanje ovog djela od strane vrijednijeg čovjeka (tj.iz ovog ummeta) je veće kod Njega nego da to ostavi manje vrijedan čovjek (iz prethodnih naroda). Dakle, bolji je i preči za dobrim djelom zbog svoje blizine Njemu.

Zatim, zakonodavstvo koje je bilo obavezno prijašnjim narodima je očitije i jasnije kao propis od ostalog (što nije bilo obavezno), pa to duša ne poriče s obrazloženjem da je to nešto novo njoj, već to naprotiv uzima i prihvata. I kad god je stvar očitija kao propis i jasnija po snazi argumenta, onda je i oponiranje tome veće! 2