Za sestre

Hidžab, o sestro!

Izreka bivšeg premijera britanske vlade: “Moramo oslabiti snage islama tako što ćemo skinuti hidžab sa lica muslimanke, a onda njime prekriti Kur'an (tj. da ne rade po njemu)!”
A jevrejski lider Froj Berger u svojoj knjizi “Arapski svijet danas”, kaže: “Žena je ta osoba u muslimanskom društvu koja može najviše uraditi na udaljavanju cijeloga njihova društva od vjere!”

Draga sestro, shvataš li kakve krupne riječi izlaze iz usta naših neprijatelja, zato, probudi se iz svog nemara, budi svjesna opasnosti koje nas okružuju i nemoj biti poluga neprijateljskih sredstava za širenje nereda, pogotovo u ovim teškim okolnostima, jer su se svi ujedinili kako bi nas oslabili i onda progutali!
Znaj draga sestro da hidžab (islamska odjeća) nije stvar tvog slobodnog izbora, pa da ga obučeš ili skineš kad ti hoćeš, nego je to stroga obaveza koju je Uzvišeni Allah naredio i propisao svim vjernicama.

Allah Uzvišeni kaže:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّبِىُّ قُل لِّأَزْوَٰجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَٰبِيبِهِنَّ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰٓ أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا ٥٩

59 O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je.

El-Ahzab, 59

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَٰتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَٰرِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ ءَابَآئِهِنَّ أَوْ ءَابَآءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَآئِهِنَّ أَوْ أَبْنَآءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَٰنِهِنَّ أَوْ بَنِىٓ إِخْوَٰنِهِنَّ أَوْ بَنِىٓ أَخَوَٰتِهِنَّ أَوْ نِسَآئِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَٰنُهُنَّ أَوِ ٱلتَّٰبِعِينَ غَيْرِ أُو۟لِى ٱلْإِرْبَةِ مِنَ ٱلرِّجَالِ أَوِ ٱلطِّفْلِ ٱلَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا۟ عَلَىٰ عَوْرَٰتِ ٱلنِّسَآءِ وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوٓا۟ إِلَى ٱللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ ٱلْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ٣١

31 A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.

En-Nur, 31

Hidžab sestro predstvalja oazu u čiji ćeš se hlad skloniti, a nikako mračni zatvor, kako to predstavljaju šejtani i ljudski i džinski, pa se dobro pripazi njihovih spletki i zavjera! Ti si skupocjeni i rijetki dragulj, a oni, uistinu, od tebe žele ukrasti tvoju čednost, stid i čistoću.
Hidžab nije, kao što to mnogi misle, jedan od zastarjelih običaja i bezvrijednih navika, koje smo preuzeli od naših neukih nena!!
On je jedan od osnova našega islamskog sistema, kojeg je uspostavio najčasniji od svih Allahovih stvorenja, Njegov Poslanik,sallallahu 'alejhi ve sellem, a naslijedili smo ga od najodabranije i najvrijednije generacije: generacije sahabijki, radijellahu anhunne , tj. od majki pravovjernih, od Poslanikovih ,sallallahu 'alejhi ve sellem,kćerki, od muhadžirki, ensarijki. One su bile pravi primjer čednosti, čistote, ponosa, dosojanstvenosti, iskrenosti, povjerljivosti, strpljenja, plemenitosti, stida, činjenja mnogo ibadeta, požrtvovanosti na Allahovom putu, te ulaganju truda u izučavanju nauke i traganju za istinom.
Hidžab nije obični prekrivač za glavu i prekrivač ljudskoga tijela, on je simbol cijeloga skupa visokomoralnih vrijednosti i skladnih i uzvišenih principa, koje je Uzvišeni Allah propisao:
– kako bi ti oni bili neprobojni štit koji će te čuvati od vukova u ljudskome liku,
– kako bi bili zaštitna ograda, koja štiti zajednicu od iskušenja tobom,
– te kako bi bili čisti okvir, kroz koji ćeš obavljati svoju misiju i obavljati svoje životne zadatke.
Uzvišeni Allah propisao je hidžab da bi se ti, sa svojom specifičnom ličnošću, oslobodila utjecaja bilo koje nevjerničke i nemoralne osobe, te da bi tvoja pristojna i dostojanstvena vanjština bila u skladu sa tvojom neporočnom i čistom nutrinom. Dakle, mudrost i glavni razlog propisivanja hidžaba vjernicama jeste mir i čistota duše i muslimana i muslimanke, podjednako. Pojašnjavajući tu mudrost, Uzvišeni kaže:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ لَا تَدْخُلُوا۟ بُيُوتَ ٱلنَّبِىِّ إِلَّآ أَن يُؤْذَنَ لَكُمْ إِلَىٰ طَعَامٍ غَيْرَ نَٰظِرِينَ إِنَىٰهُ وَلَٰكِنْ إِذَا دُعِيتُمْ فَٱدْخُلُوا۟ فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَٱنتَشِرُوا۟ وَلَا مُسْتَـْٔنِسِينَ لِحَدِيثٍ إِنَّ ذَٰلِكُمْ كَانَ يُؤْذِى ٱلنَّبِىَّ فَيَسْتَحْىِۦ مِنكُمْ وَٱللَّهُ لَا يَسْتَحْىِۦ مِنَ ٱلْحَقِّ وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَٰعًا فَسْـَٔلُوهُنَّ مِن وَرَآءِ حِجَابٍ ذَٰلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ وَمَا كَانَ لَكُمْ أَن تُؤْذُوا۟ رَسُولَ ٱللَّهِ وَلَآ أَن تَنكِحُوٓا۟ أَزْوَٰجَهُۥ مِنۢ بَعْدِهِۦٓ أَبَدًا إِنَّ ذَٰلِكُمْ كَانَ عِندَ ٱللَّهِ عَظِيمًا ٥٣

53 O vjernici, ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove, osim ako vam se dopusti radi jela, ali ne da čekate da se ono zgotovi; tek kad budete pozvani, onda uđite, i pošto jedete, raziđite se ne upuštajući se jedni sa drugima u razgovor. To smeta Vjerovjesniku, a on se stidi da vam to rekne, a Allah se ne stidi istine. A ako od njih nešto tražite, tražite to od njih iza zastora. To je čistije i za vaša i za njihova srca. Vama nije dopušteno da Allahova Poslanika uznemirujete niti da se ženama njegovim poslije smrti njegove ikada oženite. To bi, uistinu, kod Allaha, bio velik grijeh!

El-Ahzab, 53

Draga sestro, znaj da je islam ženi dao maksimalnu počast, kao vrijednoj supruzi, brižnoj majci, plemenitoj sestri i voljenoj kćerki i dao joj prava koja odgovaraju njenoj prirodi i ulozi u životu, te je odredio određene propise, koji će zaštititi njeno poštenje i dostojanstvo i koji će je sačuvati da ne padne u nizine poroka i ružnih djela. Zato su sva pravila koja je islam propisao ženi muslimanski, u pogledu odijevanja, ukrašavanja, načina hoda, govora, i odnosa prema muškarcima, u stvari, milost, mudrost i interes, kako za nju, tako isto i za muškarce, za širu zajednicu, pa čak i za cijelo čovječanstvo. Naime, ta pravila ne dozvoljavaju da dođe do zla, nereda i smutnje, što je sve posljedica ženinog isticanja svojih draži i ukrasa, njenog izazovnog hoda i njenoga izlaska bez propisane odjeće i bez stida, čime namjerno izaziva porive i strasti kod muškaraca.

Stoga, ako vjeruješ u Allaha i Sudnji dan, nije ti dozvoljeno da se oglušiš o ovu kategoriču Božiju naredbu! Jer Uzvišeni Allah veli:

وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى ٱللَّهُ وَرَسُولُهُۥٓ أَمْرًا أَن يَكُونَ لَهُمُ ٱلْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَمَن يَعْصِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَٰلًا مُّبِينًا ٣٦

36 Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svom nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.

El-Ahzab, 36

Napisala: Ummu Humejra