Poštovani čitaoci,

Prošlo je već haman i dva mjeseca kako mi, nezavisni džemati, na razne načine pokušavamo ostvariti kontakt sa čelništvom IZ s ciljem postizanja dogovora na zadovoljstvo svih muslimana naše drage Bosne i Hercegovine. Na ishitreni neprimjeren ton, mi smo uzvratili spremnošću za konstruktivan razgovor i dijalog.

Svakodnevno šaljemo poruke spremnosti za konkretizaciju i realizaciju vjerskog jedinstva Bošnjaka, i mislimo da smo dali svoj maksimum, ili smo barem pokušali u tome.

Sprva nismo naišli na posebno srdačan prijem s druge strane već nam je odgovarano preko medija, što je nedopustivo jer se na taj način i dalje ostavlja prostor za demonizaciju naše aktivnosti.

Međutim, mi smo bili ubijeđeni da takav način ophođenja ne može proizaći iz redova čelništva IZ, jer je upotrebljivani ton odveć drzak i agresivan, što nikako ne doliči ličnosti koja treba biti primjer duhovnosti u Bošnjaka. Još tada smo shvatili da iza toga stoji neko mnogo uticajniji, koji pokušava staviti kandžu vlasti unutar institucije IZ.

Svjesni smo da se još od samog početka protiv nas koristi izuzetno otresit i bahat riječnik, što je odlika političkog huliganstva i bezobrazluka.

Davno je narod rekao: “Vrijeme će doći, kad će se razotkriti igre podmuklih smutljivaca.” To se upravo ovih dana i desilo. Konačno nam se pojasnila slika zbivanja na terenu. Politički manipulanti nisu mogli izdržati i suzdržati se reakcije.

Oglasila se Bakirova politička nakaza, zvana SDA.

Stranka koju smo, u vrijeme srbijanske agresije, smatrali bedemom bošnjačkog integriteta i vjersko-nacionalnog legitimiteta je postala aparatom progona i gaženja mnogih islamskih normi poznatih od vremena Poslanika Muhammeda sallallahu 'alejhi ve sellem.

SDA preko svog glasila „STAV“ teško napada reisa Huseina Kavazovića i njegovo rukovodstvo zbog knjige u izdanju IZ i tvrdi: „Vjerska učenja vehabijskog islama u izdanju Islamske zajednice, knjiga koja narušava temelje vjerovanja bosanskih muslimana“!!

Da pojasnim čitaocima, riječ je o djelu Tahavijeve poslanice sa komentarom eminentnog učenjaka hanefijskog mezheba Ibn Ebil-‘Izza El-Hanefija. Predgovor knjige je napisao reis Husein ef.Kavazović.

Zašto je SDA protiv ovog projekta? Jednostavno: čelništvo godinama unazad dozvoljava širenje sektaškog šiitskog učenja u BiH. Ta zabludjela dogma historijskog neprijatelja Osmanlijskog carstva i muslimana uopšte je generator rušenja izvornog islama u svijetu. Ta opaka ideologija i njeni branioci uništavaju srž islama na Istoku, a način na koji oni ispovjedaju vjeru je u direktnoj suprotnosti sa onim što mi, muslimani BiH ,znamo od islama već stoljećima unatrag.

O narode moj, nisu „vehabije“ nikada bili, niti će biti, opasnost po BiH, već je to šiitska ideologija koja polahko ali sigurno udara po vjerskom identitetu Bošnjaka, koji se poput ovaca za klanje disciplinirano vode putem duhovnog samouništenja.

To je sektaštvo koje je izazvalo građanski rat u Siriji, gdje je mala i nebitna zajednica šiita, direktno potpomognuta izvana, četrdeset godina terorizirala muslimansko stanovništvo te zemlje, a to isto rade i dan-danas.

Zašto su svi prestali govoriti o nepoštivanju ljudskih prava muslimana-sunija u šiitskom Iranu?

Čini se kako SDA dopušta sektaštvo i unutarnji sudar među Bošnjake. Nemojte biti naivni, te da neko kaže da mi živimo u euforiji i strahu od kojekakvih svjetskih zagovora i kako smo izgubili vezu s činjeničnim stanjem na terenu.

Zašto se godinama unazad, pod plaštom zakona, dozvoljava djelovanje svakakvih šiitskih organizacija u BiH i niko ih ne primjećuje, a traži se zatvaranje „paradžemata“ čiji su članovi Bošnjaci među kojima ima ratnih vojnih invalida i prijašnjih boraca Armije BiH?

Odgovor na ovo pitanje prepuštam našoj javnosti i Bošnjacima koji trpe siromaštvo i bijedu, dok politička elita i dalje gomila imetak i bogatstvo bez obzira na posljedice po Bošnjake.

Napisao: Izet Hadžić