Rekao je Uzvišeni Allah:

إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ

“…On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine.” (Eš-Šura, 40.)

Mnogi od učenjaka su protumačili zulum (nepravdu) kao postavljanje stvari na pogrešno mjesto (tj. ne izvršavanje onako kako to treba).

Od Ebu Zera radijellahu 'anhu se prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu 'alejhi ve sellem, u onome što prenosi od svoga Gospodara – rekao: “Kaže Uzvišeni Allah: ‘O robovi Moji, doista sam Ja Sebi zabranio zulum, a učinio sam ga i među vama zabranjenim, pa zato nemojte međusobno jedni drugima zulum činiti!'”

Ibn Ređžeb rahimehullah kaže: “To znači da je On Uzvišeni zabranio zulum Njegovim robovima da jedni drugima zulum čine. Zulum se dijeli na dvije vrste:

1.Činjenje zuluma duši tj. samom sebi, a najgora takva pojava je širk, kao što je rekao Uzvišeni:

إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ

“Širk je, zaista, veliki zulum.” (Lukman, 13.)

Čineći širk mušrik je stavio stvorenje na stepen Stvoritelja i obožava ga, dakle, stavio je stvar na pogrešno mjesto. Najviše što se spominje u Kur'anu jeste prijetnja zulumčarima, a misli se na mušrike:

وَالْكَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُونَ

“A nejvernici, oni su pravi zulumćari!” (El-Bekara, 254)

Zatim, nakon širka slijede grijesi raznih vrsta i formi, od velikih i malih.

2. Činjenje zuluma drugom i ti je spomenuto u ovom hadisu, a Vjerovjesnik sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao na hutbi na oprosnom hadždžu: “Zaista vaša krv, imetci i vaše časti vama su sveti kao svetost ovog vašeg dana, u ovom vašem mjesecu i u ovoj vašoj zemlji.

Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellemkaže: “Zulum je tmina na Sudnjem danu.” (Mutefekun alejhi)

Također bilježe El-Buhari i Muslim rahimehullah  od Ebu-Musa El-Ešarija, radijellahu 'anhu, da je Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: “Doista Allah ostvalja zalima da dugo čini zulum, a neće ga ostaviti nekažnjenog.” Zatim je proučio ajet:

وَكَذَٰلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَآ أَخَذَ ٱلْقُرَىٰ وَهِىَ ظَٰلِمَةٌ إِنَّ أَخْذَهُۥٓ أَلِيمٌ شَدِيدٌ ١٠٢

102 Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava kad kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje Njegovo je zaista bolno i strašno.

Hud, 102

 

Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem kaže:” Ko je učinio zulum svome bratu neka traži halala, jer neće biti dinara i dirhema da se od njega uzmu, nego će se uzimati njegova dobra djela. Ako ne bude imao dobrih djela, uzeti će se loša od njegovog brata i baciti na njega.” (Buharija)

 

Dersovi odgoja i hadisa Vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi ve sellem
Šejh Halid b. Abdur-Rahman El-Husejnan, rahimehullah
preuzeto sa:  stazomislama.com