Djevojčica od 8 godina je pogođena u vrat i ostavljena da iskrvari na ulici. Blizu nje trudnica zajedno sa nerođenim djetetom umire nakon što je upucana u stomak. Samo tri žrtve od trideset civila ubijenih u napadu američke SEAL jedinice u mjestu El-Ghajil u Jemenu. U isto vrijeme glasnogovornik Bjele kuće Sean Spicer tvrdi da je napad bio veoma dobro isplaniran i izvršen.

U Siriji 50 drugih civila slično završavaju nakon što Amerika bombarduje El-Jinu. Takođe žene i djeca stradaju pri uništenju obližnjeg skloništa unutar škole u Mensuri.

U Mosulu preko 100 civila su zapaljeni i zdrobljeni prilikom žestokog bombardiranja ujedinjene američke koalicije uprkos sigurnosti koju je obećala iračka vlada.

Dok se žrtve zapisuju i tijela skupljaju nastavlja se jezivi trend američkih vojnih akcija. U roku od nekoliko mjeseci civili u ratom razorenom Iraku, Siriji i Jemenu svjedoče rastu civilnih ubistava koje čine američke i koalicione sile, dodajući već dovoljno smrtonosnu situaciju u tim područijima.

Dok se neki fokusiraju na razmjere civilnih žrtava u skorašnjim američkim akcijama rijetki se obaziru na analize civilnih žrtava koje su zabilježene a koje su počinile grupe koje se ne pripisuju tim državama.

Od posebnog značaja je broj ubijenih civila koji se pripisuje skupinama koje Amerika i njezini saveznici nazivaju ”teroristima”.
Najbitnija briga međunarodnih posmatrača u područijima sukoba je svakako sigurnost civilnih žrtava.

Unutar Sirije se naleze mnogobrojne vojne grupacije iz cijeloga svijeta. Najbitnije od njih su američke, ruske i iranske. Svaka od navedenih država je navela da je glavni razlog njihovog boravka tamo da zaštite živote civila od terorista. Međutim, prilikom sagledavanja broja ubijenih civila na terenu vidi se jasna razlika između navedenih ciljeva i činjeničnog stanja.

Sakupili smo statističke podatke iz različitih izvora, prvenstveno onih od agencije ”Airwars” i Sirijske mreže za zaštitu ljudskih prava. Obje ove organizacije su prethodno citirane kako od Ujedinjenih nacija tako i od vlade Amerike, što znači da je to i njima povjerljiv izvor i pokazatelj statističke situacije unutar Sirije.

Uzorci se posebno odnose na bilježenje slučajeve civilnih žrtava kako od strane režima tako i od nerežimskih snaga u periodu između januara 2016. i aprila 2017. godine. Ovaj (statistički) period je sakupljen uz suradnju kako sa režimskim tako i nerežimskim izvorima.

Zabilježeni podaci pokazuju da su u navedenom periodu pripadnici ruske vojske ubili 6230 civila, amerikanci 1286, Sirijska arapska republika (Režim) 9865 civila, dok se 1289 ubistvo svrstava kao žrtva turskog, jordanskog ili libanskog napada. Pripadnici kurdske milicije su navodno ubili 165 civila. Pobunjeničke antirežimske snage su uzrokovale smrt 1086 civila, dok se 1913 civila pripisuje žrtvama IDIŠ-a/Isila. Džebhetul Fethu Šam, odnosno bivša Džebhetul Nusra kojoj pripisuju suradnju sa El-Kaidom je odgovorna za 23 civilne žrtve.

Interesantno je da su u navedenih 16 mjeseci najviše civila ubili pripadnici režimskih snaga, dok se najmanji broj pripisuje Džebhetul Fethu Šam-u koju je Amerika inače stavila na listu terorističkih grupa. Kurdske grupe koje pomaže Amerika su pobile gotovo sedam puta više civila nego navodni suradnici El-Kaide, dok su Ruske snage ubile tri puta više civila nego IDIŠ i Fethu Šam zajedno.

Statistika jasno ukazuje da su državne snage unutar sirijskog sukoba poput Amerike, Rusije i sirijskog režima prouzrokovale znatno veći broj civilnih država nego li navodne terorističke grupe.

Samim time, stvaran broj žrtava ide nasuprot priči o ”ratu protiv terorizma”. Pretpostavka da je većina žrtava i nasilja uzrokovana od strane pobunjenika i takozvanih terorističkih grupa ide nasuprot stvarnim podacima.
Zabrinjavajuća istina je da su dobro finansirane, organizirane i tehnološki naprednije vojske svjetskih zemalja uzrokovale daleko veći broj civilnih žrtava nego li ”teroristi” protiv kojih su se zakleli da će se boriti.

Ako gledamo na podatke od januara do aprila ove godine vidimo da taj broj ponovno raste. 1129 civila je ubijeno od sirijskog režima, 395 od Rusije, a kada tome dodamo 481 civila kojeg su ubile američke snage dolazimo do cifre od 2005 civilnih žrtvi. Sa druge strane 403 civilne žrtve se pripisuju IDIŠ-u, a El-kaidi odnosno Džebhetu Fethu Šam-u se pripisuje samo 5 civilnih žrtava.

Napominjemo da su ovo izvori koje su do sada koristile kako režimske tako i američke ali i vlade drugih država.

Od 2011. godine do marta 2017. Sirijska mreža za borbu za ljudska prava navodi slijedeće brojke:

Za 92,2 % (190723 civilnih žrtava) civilnih žrtava snosi odgovornost sirijski režim, 2% (4102) je žrtva njihovih ruskih pomagača (Rusija se uključila u rat tek 2015.), 1,6 % (3352) civila je žrtva IDIŠ-a/Isila, 0,02 % (379) se pripisuje Nusri (Džebhetul Fethu Šam). Koalicija sa Amerikom kao predvodnikom koji su ušli u sukob sredinom 2014. godine nosi 0,5 %, odnosno 945 civilnih žrtava.

Brojanje mrtvih unutar ratne zone je daleko od preciznog naučnog istraživanja, međutim s obzirom na drastičnu razliku među brojkama, i ukoliko čak uzmemo u obzir mogućnost greške pri brojanju, možemo otvoreno da kažemo da se priča o terorizmu i borbi protiv terorizma koju pokušavaju provući (Sirijski režim, amerikanci i rusi) nikako ne uklapaju u činjenično stanje.

Ne možemo reći da štite ljude od ”terorista” ali možemo zasigurno reći da štite vlastite interese. Priča o čuvanju vlastitih interesa im svakako ne bi pridobila podršku šire javnosti niti im dala moralnu licencu da izvršavaju masakre kojima svi svjedočimo.

Sve osim potpunog istraživanja ”ko je stvarni terorist a ko nije” će dovesti samo do daljeg rasta u nasilju.

Izvor: http://ogn.news/ccn/