Upotreba uređaja za buđenje

Korištenje uređaja u svrhu buđenja je jedan od materijalnih uzroka za zadobijanje ovog dobra, tj. ustajanja na sabah namaz. Vjerovjesnik sallallahu 'alejhi ve sellem je učinio nešto slično tome.

Prenosi se od Ebu Hurejre radijellahu 'anhu da je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem , kada je završio sa bitkom na Hajberu, putovao jednu noć, pa kada ga obuze drijemež zastade da odmori, i reče Bilalu radijellahu 'anhu : ‘Pazi nam na noć.’ Pa je Bilal klanjao koliko mu bi suđeno, a Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem i njegovi ashabi su zaspali. Kada se približi vrijeme zore Bilal se nasloni na svoju jahalicu čekajući pojavu zore, pa ga savladaše oči (od umora) a bijaše naslonjen na jahalicu. Nije se probudio Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem , niti Bilal radijellahu 'anhu , niti bilo ko od ashaba, sve dok ih nije obasjalao sunce. Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem bijaše prvi među njima koji se probudio, pa se preplaši i reče: ‘O Bilale’. Ovaj odgovori: ‘Uzelo mi dušu ono što je uzelo i tvoju, i oca i majku bih za tebe dao, o Allahov Poslaniče.’ Reče Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem : ‘Pomjerite svoje jahalice donekle.’ Zatim se Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem abdesti, pa naredi Bilalu i on prouči ikamet. Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem klanjaše s njima sabah, pa kada završi namaz reče: ‘Ko zaboravi namaz neka ga klanja kada se sjeti, jer je Allah rekao: و أقم الصلاة لذكري – obavljaj namaz da bi Me se sjećao.’1

Kažem (tj.Sejjid ibn Redžeb): Riječi Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem upućene Bilalu radijellahu 'anhu : ‘Pazi nam na noć’ su osnova u  korištenju alatki za buđenje na sabah namaz, odnosno korištenja sličnih metoda poput da tražiš od onoga koga poznaješ po ustajanju na sabah da te probudi, npr. od supruge, majke, oca, ili prijatelja.